KIJEV – Ukrajinska svemirska agencija je saopštila danas da je motor koji je navodno korišćen u severnokorejskim raketama napravljen u jednoj ukrajinskoj fabrici, ali isključivo za upotrebu u raketama nosačima koje su isporučivane Rusiji.

“Takvi motori su se do 2001. godine proizvodili u ukrajinskoj fabrici Južmaš”, izjavio je šef ukrajinske svemirske agencije Jurij Radčenko novinarima, a prenosi agencija Frans pres.

Motori RD-250 su, kako je dodao, korišćeni u raketama nosačima “ciklon-2” i “ciklon-3” koje su isporučivane Rusiji.

“I motori i rakete nosači su se proizvodili u Južmašu u interesu Rusije”, kazao je Radčenko, dodajući da je ukupno proizvedeno 233 takvih raketa.

Prema informacijama Kijeva, Rusija danas poseduje između 7 i 20 raketa “ciklon” i može da uradi šta god poželi sa motorima i nacrtima.

“Imaju te motore, ali imaju i dokumentaciju. Mogu da snabdeju motorima koga god hoće”, dodao je šef svemirske agencije.

Američki list “NJujork tajms” je, pozivajući se na jedan izveštaj eksperata, preneo da je brz napredak Severne Koreje u razvoju rakete dugog dometa usledio nakon što je Pjongjang kupio raketne motore od jedne ukrajinske fabrike.

“Rakete korišćene u nedavnim severnokorejskim testiranjima zasnovane se na motoru RD-250, koji se nekada proizvodio u ukrajinskom građu Dnjepru”, zaključak je istraživanja Majkla Elemana iz Međunarodnog instituta za strateške studije.

Ti motori su, kako se navodi u izveštaju eksperata, verovatno kupljeni od korumpiranih radnika, a kriminalnim putevima su prokrijumčareni do Severne Koreje, negde u trenutku između raspada Sovjetskog Saveza i aktuelne vojne krize u Ukrajini.

Ukrajina je juče oštro reagovala na pisanje “NJujork tajmsa”, navodeći da nikada nije Severnu Koreju snabdevala odbrambenim tehnologijama.

(Tanjug)