Ako Severna Koreja napadne Sjedinjene Države Kina treba ostati neutralna, ali ako SAD napadne prvi i pokuša svrgnuti severnokorejsku vladu, Kina će ih zaustaviti, piše list kineske vlade.

Predsednik Donald Trump ponovo je u četvrtak zaoštrio retoriku prema Severnoj Koreji i njenom vodstvu upozorivši Pjongjang da ne pomišlja na napad na američki pacifički otok Guam “jer će im se dogoditi stvari za koje nikad nisu mislili da su moguće”.

Pozivi na mir

Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner, opet je pozivala na mir u sadašnjoj krizi i izrazila nezadovoljstvo zbog severnokorejskih nuklearnih proba, ali i ponašanja Južne Koreje i SAD-a za koje smatra da podižu tenzije.

Državni list Global Times, iza kojeg stoji Komunistička partija, napisao je u uvodu da Peking ne uspeva da ubedi ni Vashington ni Pjongjang da smire napetosti.

“Trebalo bi svim stranama jasno dati do znanja da kada njihovi potezi ugroze kineske interese, Kina će odlučno odgovoriti”, piše list koji ne predstavlja zvaničan stav vlade.

“Kina mora jasno dati do znanja, da ako Severna Koreja prva lansira rakete koje prete američkom tlu, Kina će ostati neutralna”, ali “Ako SAD i Južna Koreja izvedu napade i pokušaju svrgnuti severnokorejski režim i promeniti političku matricu na Korejskom poluostrvu, Kina će ih u tome sprečiti “, piše list.