PRIŠTINA – Prištinski mediji pišu o tome kako već dva meseca od vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu nema dogovora tri najveća politička subjekta za konstituisanje parlamenta i formiranje vlade, a da pri tome iza kulisa caruju ucene, ultimatum, tajni susreti i pregovori.

Cilj je, kako prenose, da PAN koalicija, čiji je kandidat za preijera ratni komandant bivše tzv. OVK Ramuš Haradinaj, formira vladu, a da Kadri Veselji bude reizabran za predsednika skupštine.

Jedan od najbogatijih Albanaca, lider Alijanse za bolje Kosovo Bedžet Pacoli, koji se juče u svojoj rezidenciji tajno sastao sa Haradinajem, više ne krije da je spreman da napusti koaliciju sa DSK Ise Mustafe i podrži vladu koju bi formirala PAN koalicija, proizašla iz ratnog saveza.

Pacoli je ranije tvrdio da nema šanse da podrži Haradinaja, ali nakon jučerašnjeg dvočasovnog sastanka, očito je promenio mišljenje, prenose prištinski mediji.

Tako KTV prenosi da je Pacoli na sastanku sa Haradinajem obećao da će podržati njegovu vladu, kao i da za uzvrat nije tražio određeno mesto u vladi.

Pacoli je za KTV to pravdao potrebom da se što pre formiraju institucije.

KTV, međutim, prenosi, pozivajući se na svoje izvore, da je se Pacoli vratio u politiku kako bi ostvario svoj raniji san kojim je, kako se navodi, opsednut, a to je – resor diplomatije, ulaganje u Trepču i sudbina hotela Grand u Prištini.

Očekuje se zato, prognoziraju mediji, da će Pacoli “preleteti” i podržati reizbor Veseljija i vladu Ramuša Haradinaja.

Navodi se i da je on postavio ultimatum Demokratskom savezu Kosova i Samoopredeljenju, Mustafi i Kurtiju, da se izjasne da li mogu da formiraju vladu ili će u suprotnom napustiti predizbornu koaliciju sa DSK I podržati veliku koaliciju.

Mustafa i Kurti imaju 10 dana da se izjasne.