Kraljevo – Naprtnjače na leđima, nespavanje, opasnost da vas za trenutak okruži vatra. Zapaljene šišarke koje lete znad glava, garež pod nogama, i uvek novi plamen koji se može ugasiti jedino štrcaljkom. Gledajući hektare šume i krša koji se dime, izgleda kao Sizifov posao. Ali, hrabri vatrogasci ne razmišljaju o tome i znaju da jedino tako mogu sprečiti širenje požara u brdima Doline Ibra.

– Dešava se da ostanemo i po desetak dana na terenu. Spavamo, odnosno leškarimo samo koliko da malo odmorimo, i onda nastavljamo da gasimo, branimo širenje vatre. Najteži su šumski požari u brdima u Ibarskoj klisuri jer imate uspone od po 80 stepeni, mesta na kojima ljudska noga nije kročila, a vi nosite naprtnjaču od 25 litara po nekoliko kilometara, a za čije punjenje morate stalno da se vraćate – priča vatrogasac Slaviša Kornjača iz kraljevačkog odreda.

Kako nam je rekao Milanko Obrenović, komandir Vatrogasno-spasilačke brigade iz Kraljeva, najteže je kada se dogodi da požar probije formirani obruč, koji se recimo pre toga satima pravio, i kada morate ponovo sve ispočetka po istoj stazi da gasite.

Dresinom po vodu, pa opet na gašenje
– To ume da ubije moral, a još ako se pojavi vetar pa podigne požar u krošnje, onda više nismo uopšte sigurni gde je kraj. Ali, vatrogasci u našoj četi u Kraljevu su pravi profesionalci, znaju šta treba da urade i koji svoje privatne probleme, a ima i takvih, ostavljaju kući i posvećuju se svom poslu. Šumskih požara na nepristupačnim terenima, kao što je Ibarska klisura, imali smo toliko puno da nas više, skoro ništa ne može pobediti. Bićemo na terenu, dok potpuno ne odbranimo širenje – kaže Obrenović.

Koliko su uigrani kraljevački vatrogasci, pokazuje i podatak da se nikada nije dogodlilo da su morali da spašavaju svoje kolege koje bi vatra mogla vrlo brzo da okruži, posebno kada gore krošnje u borovim šumama, i kada zapaljene šišarke lete po tridesetak metara.

– Poslednji požar, od pre nekoliko dana, na Dobrim stranama u Dolini Ibra, naterao nas je da pređemo preko visećeg mosta koji odavno nije u upotrebi, pa da onda dresinom idemo do podnožja, i da naprtnjače punimo u potoku, i onda idemo da gasimo. Samo smo razmišljali o tome da uradimo svoj posao – ispričao nam je vatrogasac Slaviša Kornjača.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radioca Kočović kaže da zbog konfiguracije terena na teritoriji Kraljeva, jer je 75 odsto brdsko planinski predeo, vatrogasci iz kraljevačkog bataljona su postali pravi specijalisti za šumske požare.

– Površina koju pokrivamo od 1500 kvadratnih kilometara ima puno četinarskih šuma i čestih požara. Vatrogasci iz ovog bataljona svojim dugogodišnjim znanjem i iskustvom su doprineli da štete od požara budu daleko manje od mogućih – rekao je Kočović, napominjući da su jedan od prvih timova u Srbiji za spašavanje na vodi.