BEOGRAD – Osnivanje seoskih zadruga je spas za srpsko selo, uveren je ministar Milan Krkobabić i podseća pri tome da su mnoga sela u Srbiji ostala prazna, posebno u Pčinjskom okrugu, na granici sa KiM.

Podseća i da u Srbiji ima 630.000 porodičnih, poljoprivrednih gazdinstava, da u njima živi i radi 1,4 miliona ljudi, tacnije da ostvaruju egzistenciju na malim poljoprivrednim gazdinstvima.
Kaže da oni do sada nisu bili vidljivi i da je zadrugarstvo rešenje da mogu da plasiraju svoju robu.
Navodi da su već osnovane dve zadruge, jedna koja će se baviti lekovitim biljem i druga koja će se baviti pčelarstvom i podseća da je subvencija za osnivanje novih zadruga do 50.000 evra.
"Imamo gazdinstva koja se u zabačenim selima bave stočarstvom, a nemaju kome da isporuče mleko. U EU 60 odsto prometa mleka i mlečnih proizvoda se odvija putem zadruga", naglasio je Krkobabić za Pink i dodao da je cilj zadrugarstva da se malim proizvođačima obezbedi plasman proizvoda i tako oživi srpsko selo.
Kao dobar navodi primer zadruge u Slankamenu, koja ima 42 akcionara, hladnjaču vrednu 2,4 miliona evra i 80 odsto proizvoda plasiraju na strano tržište.
Još jedna od mera koja bi trebala da oživi srpsko selo je i da se mladim poljoprivrednicima dodeli na korištenje državna imovina bez naknade.
"Ideja je da im se da do 50 hektara državne zemlje na korištenje bez nadoknade. Koristiće ga na neograničen period čak i njihovi potpomci, ako žele da obrađuju zemlju", zaključio je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i javna preduzeća.

(Tanjug)