PRIŠTINA – Osnivač pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Aljbin Kurti smatra da nema razloga za nastavak dijaloga Beograda i Prištine ocenjujući da je taj proces “mrtav”.

“Pitanje je zašto da nastavimo propali proces, neuspeli model? Sarađivaćemo sa Briselom, Berlinom i Vašingtonom da pokrenemo dijalog sa njima o odnosima Kosova i Srbije”, rekao je on u intervjuu za list “Jeta ne Kosove” odgovarajući na pitanje da li će ako postane premijer nastaviti dijalog.

To znači, kako je objasnio, dijalog sa partnerima za rešavaje problema sa političkim protivnikom, a ne dijalog sa protivnicima u kojem su partneri pozicioirani kao neutralni arbitri.

Dijalog, prema njegovim rečima nije doneo napredak u odnosima Srbije i Kosova, a ni u integraciji zajednica.

On je rekao da je aktuelni dijalog Beograda i Prištine “asimetričan” tvrdeći da o tome ne postoji nacionalni konsenzus o tome na Kosovu.

“Zbog ovog dijaloga bez principa, međunarodni zvaničnici ne traže od Srbije da prizna Kosovo. A za uspostavljanje normalnih odnosa, Srbija treba da prizna Kosovo”, rekao je on.

Beograd takođe, smatra Kurti, treba i da se izvini za ratne zločine i isplati odštetu kao i da vrati dokumentaciju i ukradenu imovinu.

“To su prvi koraci ka mogućoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i oni mogu da se ostvare uz pomoć i na insistiranje Vašingtona, Berlina i Brisela”, zaključio je Kurti.