BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da član Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović treba da se okrene politici dogovora i sporazumevanja sa srpskim narodom.

Prema mišljenju Linte, nije tačna ocena Izetbegovića da se popravljaju odnosi Srbije i BiH, kao i odnosi Srba i Bošnjaka.
Glavni razlog za to je nespremnost Bakira Izetbegovića da se "odrekne ratne politike čiji su ciljevi ukidanje Republike Srpske, stvaranje unitarne BiH i insistiranje da Srbija i Srbi priznaju genocid u Srebrenici", kaze Linta.

On u saopštenju navodi da centralno mesto politike Bakira Izetbegović i njegove SDA zauzima filozofija da su Bošnjaci žrtve i oslobodioci a Srbi zločinci i agresori.

"Umesto ratne politike Bošnjaci treba da se okrenu sadašnjosti i politici dogovora i sporazumjevanja sa srpskim narodom. To znači da Bakir Izetbegović i drugi bošnjački političari ne treba da traže da se problemi u BiH rešavaju nametanjem od strane zapadnih sila i Kancelarije Visokog predstavnika, već da se rešenja nalaze kroz dijalog sa političkim predstavnicima Srba i Hrvata", naveo je Linta.