BEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas posle sastanka sa članovima Odbora za evropske integracije da Srbija dobro radi, da je postigla mnogo u poslednjim godinama i da ima veliku podršku od te evropske institucije.

Sastanak je bio plodonosan, a članovi skupštinskog Odbora, bez obzira da li su iz vladajuće većine ili opozicije, imali su usaglašena mišljenja, rekli su posle sastanka na zajedničkojh konferenicji za novinare Mekalister i predsednik tog Odbora Nenad Čanak.

Mekalister je istakao da je zadovoljan sastankom i da je on bio vema plodonosan.

Njegov izveštaj o Srbiji, naišao je, kaže Mekalister, na odobravanje u EP, pa tako Srbija, prema njegovim rečima, ima veliku podršku od te evropske institucije.

“Srbija radi dobro, postigla je mnogo u poslednjim godinama ali ima još posla”, rekao je Mekalister i dodao da bi on voleo da se otvori još poglavlja do kraja godine ali, kako kaže, nije ni do njega ni do EP da to odluče.

“To je do država članica, ali koliko sam informisan, poglavlja su dobro tehnički pripremljena i spremna za otvaranje”, navodi.

Mekalister kaže da upravo zbog toga, on želi da ohrabri sve članice da daju podršku Srbiji da ta poglavlja i otvori.

On je podsetio i da će ostati izvestilac za Srbiju iako je postao predsednik Odbora za spoljne poslove EP, i iako će to značiti “dupli posao” za njega.

“Želim da ostanem posvećen Srbiji”, rekao je Mekalister i na srpskom jeziku poručio “Ja volim Srbiju.”

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak saglasio se sa Mekalisterovim rečima da je na sastanku postignut visok stepen razumevanja.

“Svi članovi odbora bez obzira da li su iz opozicije ili vladajuće većine, dosta sinhrono su govorili o evropskim integracijama”, rekao je Čanak i dodao da je Mekalister pokazao veliko razumevanje za srpske napore.

Članovi Odbora upoznali su Mekalistera sa postignutim rezultatima Odbora, posebno ističući da je za Srbiju od izuzetnog značaja pozitivan impuls Evropske unije, kroz otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, kao i zatvaranje već otvorenih, saopšteno je iz Skupštine.

Završen sastanak Mekalistera s liderima dela opozicije

BEOGRAD – Sastanak lidera dela opozicije s izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Lekalisterom završen je nešto posle, 19 časova, a učesnici su, kako su rekli, razmenili mišljenja s evropskim predtsavnikom o političkoj situaciji u Srbiji i o tome kako je oni vide.

Lideri DS, SDS i LDP obratili su se novinarima nakon sastanka, dok je čelnik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović sastanak napustio ranije.

Nije poznato zašto je Radulović izašao ranije, ali, kako je novinarima preneto, nije u pitanju nikakva konfliktna situacija.

Predsednik DS Dragan Šutanovac rekao je da je Mekalisteru preneo da je u Srbiji na sceni “stabilokratija”, odnosno da je demokratija ugrožena, institucije takođe, a zemlja u kolapsu.

On je rekao da se razgovarao i o dijalogu s Prištinom, te da je evropskom zvaničniku preneo da opozicija očekuje da predsednik Aleksandar Vučić iznese predlog za rešenje kosovkog pitanja, “a onda ćemo mi da na to odgovirmo amandmanima, te da vidimo kako bi to pizanje moglo da se reši”.

Lider LDP Čedomir Jovanović naveo je Kosovo za njih pitanje prošlosti, ali da bez rešenja tog pitanja nema napretka u demokratiji.

Jovanović je takođe rekao da se razgovaralo o raznim pitanjima, da je razgovor bio “normalan”, te ocenio da bez rešavanja upravo tih pitanja koja su pomenuta na sastanku ne možemo izgraditi normalno društvo.

Boris Tadić, lider SDS, kaže da je Mekalisteru preneo da se građani u Srbiji sistematski obmanjuju, da je tako bilo i pred ovaj sastanak, te dodao da nije bilo reči o ujedinjenju opozicije.

Mekalisteru je, dodao je, preneo i svoj stav – da se može dogoditi da na kraju procesa približavanja Uniji, a što može biti za pet godina, dođemo u situaciju da zbog nedostatka demokratije ne možemo da postanemo zemlja članica.