BEOGRAD – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija najveći partner Kine na Balkanu i u ovom delu Evrope te da dve zemlje imaju odlične ekonomske i političke odnose.

U razgovoru sa grupom novinara iz najuticajnijih kineskih medija, koje je predvodila izvršna sekretarka Svekineske novinarske asocijacije Vang Dongmei, Mihajlović je rekla da je trenutna vrednost svih ugovora u infrastrukturi koje Srbija ima sa Kinom 2,5 milijardi dolara, ali da će ona uskoro biti mnogo veća, čak šest milijardi dolara, kada se potpišu svi ugovori o kojima se vode pregovori.

“Srbija je mala zemlja, ali je najveći partner Kine na Balkanu i u ovom delu Evrope. Naše dve zemlje imaju odlične ekonomske i političke odnose. Srbija se nalazi na trasi najvećeg globalnog projekta ”Jedan pojas, jedan put” koji sprovodi Kina i učiniće sve što je u njenoj moći da doprinese ovom projektu i iskoristi sve njegove potencijale”, izjavila je Mihajlović.

On je istakla da o značaju za našu zemlju ugovora koje Srbija i Kina imaju u oblasti infrastrukture govori podatak da je od ukupnih ulaganja u infrastrukturu od oko 14 milijardi evra, gotovo polovina iz Kine.

Naglasila je da je Srbija zahvalna i da izuzetno poštuje politiku Kine, koja nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, kao i da Srbija podržava politiku jedne Kine.

Kineske novinare najviše je zanimao projekat modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja treba da poveže zapadnu Evropu i grčku luku Pirej, a koju su kupile kineske kompanije.

“Srbija i Kina su potpisale sve potrebne ugovore za početak radova na modernizaciji prve deonice ove pruge, od Beograda do Stare Pazove. Očekujem da radovi počnu u novembru, kada će u Budimpešti biti održan novi samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope”, rekla je ministarka građevine.

Kako je objasnila, na osnovu razgovora kineskog i srpskog predsednika, očekuje da će cela deonica biti završena za dve i po godine.

“Jedan od sledećih zadataka treba da bude obnova i modernizacija pruge od Beograda ka jugu Srbije, prema Makedoniji i Grčkoj, kako bismo dobili najbržu moguću vezu luke Pirej, Beograda i zapadne Evrope”, navela je Mihajlović.

Dodala je da je od izuzetne važnosti i pomoć Kine kroz razmenu znanja i iskustava, navodeći da je 15 kineskih inženjera nekoliko meseci provelo u Beogradu, gde su zajedno radili s našim inženjerima na projektovanju pruge od Beograda do Budimpešte kojom će vozovi ići brzinom do 200 kilometara na sat.

Na pitanje kineskih novinara da li će pritisci koje Srbija trpi iz EU uticati na ekonomske odnose koje imamo sa Kinom, ona je rekla:

“Ne bih to nazvala pritiscima, već dodatnim informisanjem koje Evropska unija traži od nas. Srbija ide ka punopravnom članstvu u EU i ono što je značajno jeste da su svi infrastrukturni projekti Srbije i Kine usklađeni sa evropskim standardima. Srbija ima odlično iskustvo u saradnji sa Kinom, mi smo mala zemlja kojoj su investicije potrebne i koja nema vremena za gubljenje i naš put u EU neće ugroziti saradnju koju imamo sa Kinom”, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla važnost dogovora po kom na projektima Srbije sa Kinom 49 odsto robe i usluga može da bude nekinesko, odnosno da naše firme i naši radnici rade zajedno sa kineskim.

“Osim saradnje u infrastrukturi, Srbija i Kina imaju jako dobru saradnju u energetici, a izuzetno sam ponosna na to što naše dve zemlje imaju odlične odnose u oblasti obrazovanja i kulture. Sigurna sam da će kultura i razmena znanja učiniti da odnosi Srbije i Kine, koje geografski jesu daleko, budu što bliskiji i bliži“, rekla je potpredsednica vlade.

Mihajlović je gošći Vang Dongmei poklonila pirotski ćilim koji su izradile žene iz Etnomreže.