BRISEL- Sporazum o pravosuđu Beograda i Prištine biće u potpunosti primenjen 17. oktobra, saglasili su danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, saopštila je visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Vučić i Tači su istakli posvećenost početku rada na novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa i pomirenje, o čemu su se dogovorili na prošlom sastanku 3. jula, a rad na tome će se nastaviti u narednim nedeljama, navodi se u saopštenju objavljenon na sajtu službe Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

“Obe strane danas su dogovorile krajnje korake za primenu sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine, koji je postignut u okviru dijaloga kojim posreduje EU”, navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava, 17. oktobra ove godine, sudije, tužioci i pravosudno osoblje biće integrisani u kosovsko pravosuđe.

“Integracija sudskog osoblja omogućiće da pravda bude ostvarena širom Kosova i, naročito, u regionu Mitrovice”, kaže se u saopštenju Mogerinijeve.

Visoka predstavnica, koja je bila domaćin neformalnog radnog doručka Vučića i Tačija u zgradi Evropske spoljnopolitičke službe, pozdravila je “obnovljenu posvećenost” Vučića i Tači tom procesu.

Šefica evropske diplomatije je ponovila da su EU i ona lično u potpunosti posvećeni evropskoj perspektivi “Srbije, Kosova i čitavog regiona” i da je napredak obe strane čvrsto povezan sa napretkom u dijalogu Beograda i Prištine.