SARAJEVO – Odlazeći šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izjavio je da su ljudska prava svuda u svetu, pa tako i u BiH, pod pretnjom, ali I da su Bošnjaci, Srbi I Hrvati koji u BiH žive zajedno i imaju istu tešku sudbinu njegovi “heroji i inspiracija”.

“Vidimo i previše populizma, retorike, posebno političara ali, ne samo od njih. Mnogo pojedinaca piše svoje komentare, previše je govora mržnje, užasnih reči…”, rekao je Mur za Radio Sarajevo.

On smatra da se moraju obnoviti, zaštiti, i braniti ljudska prava i principe, uključujući naravno slobodu govora.

“Mnogo ljudi upravo zlouporabljava slobodu govora u BiH, ali i u drugim zemljama”, kaže Mur.

“Naša misija su predavanja i stalne lekcije o ljudskim pravima, da ih moramo braniti u bilo kojem slučaju. Ovih dana videli smo pretnje smrću novinaru, kao i fizički napad u Kiseljaku na ženu i maloletno dete. Ljudska prava su stalno napadana”, naveo je Mur.

Govoreći o napretku u BiH, Mur kaže da je generalna ocena da od opštih izbora 2014. godine po ovom pitanju ima napretka.

“Videli smo i pozitivne reakcije nakon inicijative Evropske unije, odnosno Berlina i Londona, za reformama. Posmatrajući čitavu regiju, takođe postoji napredak”, kazao je Mur.

Podsećajući da je ostalo još malo više od godinu dana do novih opštih izbora, Mur kaže da su šanse za veliki napredak male.

“Na kraju, moram dodati, na lokalno nivou stalno vidim pozitivne primere i napredak. Nije samo reč o toleranciji, nego i poštovanje prema susedima u najmanjim mesnim zajednicama, u ruralnim krajevima. Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Hrvati i Srbi žive zajedno, imaju iste vrednosti i istu tešku sudbinu. Oni su moji heroji i inspiracija”, rekao je Mur.