PRIŠTINA – U Prištini danas niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li će 24. avgusta, dva i po meseca od vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, biti formirane kosovske institucije, jer i dalje nema potvrde da bilo koja koalicija ili partija ima neophodnu parlamentarnu većinu od 61 poslanika, prenose albanski mediji.

Član Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj, tvrdi da će 24. avgusta lider te

stranke Kadri Veselji biti reizabran za predsednika parlamenta, kao i da će vrlo brzo biti formirana nova vlada.

Hodžaj, međutim, na konferenciji za novinare, nakon konsultatacija predstavnika parlamentarnih stranaka, nije znao da kaže da li će velika, tzv. Ratna koalicija dobiti podršku Alijanse za novo Kosovo, kao i da li će lider te stranke Bežet Pacoli dobiti resor ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, odgovori na to pitanje su kod kandidata za premijera velike koalicije Ramuša Haradinaja.

Hodžaj, čija stranka praktično već dva meseca blokira formiranje kosovskih institucija, danas, pak, kaže da je hitno potrebn konstituisati parlament i formirati novu vladu da bi se rešila otvorena pitanja kao što je demarkacija sa Crnom Gora, vizna liberalizacija i, kako je rekao, promena zakona o kosovskoj vojsci i verskim slobodama.

“Februara naredne godine Kosovo će obeležiti 10 godina od proglašenja nezavisnosti i želimo da znamo da li ćemo se pridružiti članstvu u UN, dobiti status kandidata za članstvo u EU I da li će se pridružiti članstvu NATO”, rekao je, između ostalog, Hodžaj, preneo je portal Telegrafi.

Upitan da li će parlamentarnu većinu velikoj koaliciji dati Alijansa za novo Kosovo, najbogatijeg Albanca, Bedžeta Pacolija, Hodžaj je rekao da “ne zna detalje”.

Ne zna, kazao je, ni da li je Pacoli dogovorio da za uzvrat dobije mesto ministra inostranih poslova, ako vladu formira Haradinaj.

Hoadžaj je kazao da su kandidati za predsednika parlamenta i vlade velike koalicije

Veselji i Haradinaj, te da su oni i zaduženi za pregovore sa predstavnicima drugih političkih partija i koalicija o paramentarnoj podršci.

“O čemu su razgovarali sa Pacolijem ne znam”, rekao je Haradinaj, prenosi portal Zeri.

Šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, je za Kljan Kosova rekao da smatra da su zahtevi PAN koalicije o odlaganju konstitutivne sednice neustavni.

Poslanik Armend Zemaj iz koalicije okupljene oko DSK takođe smatra da nije fer ustavna odluka iz 2014. godine, prema kojoj samo strana sa najviše osvojih mandata u parlamentu ima pravo da predloži predsednika parlamenta.

Zemaj, takođe, kaže da je prisustvo poslanika u parlamentu ustavna obaveza, koju poslanici velike, tzv ratne koalicje, u protekla dva meseca nisu ispoštovali.

S druge strane, poslanik pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, koji je prisustvovao konsultacijama, kaže da ne preostaje ništa drugo već da se od velike koalicije zatraži javna odgovornost zbog “ćorsokaka” u kojem se našla Priština zbog njihovog neodgovornog ponašanja.

On smatra da velika koalicija zloupotrebljava raniju odluku Ustavnog suda za odugovlačenje konstituisanja parlamenta, a sve zarad kupovine vremena za prikupljanje podrške.

(Tanjug)