Niš – Zaposlene radnice u niškoj fabrici “Olimpias” tvrde da ne mogu da korise toalete kada hoće, jer, su zaključani i tamo mogu da idu samo tokom pauze, prenose Južne vesti.

Ovaj portal, prenosi, da iako je inspekcija zatekla zaključane toalete u toj fabrici “poslodavac nije prekršio zakon”.

Radnice ove fabrike više puta su se obraćale redakciji Južnih vesti, uz zahtev da ostanu anonimne. One tvrde da u toalet mogu samo tokom pauze, iako mnoge zbog lošeg zdravlja ne mogu dugo da trpe. Takođe, one su navele da posle bolovanja trpe odmazdu šefova, koji ih tada, po kazni, “šetaju” iz jednog sektora pogona u drugi, prenosi ovaj portal.

“Vodu ne smeš da piješ dok radiš, ne smeš ni sa kim da pričaš, da odes u WC. Postaju sve gori, a na kraju kažu ‘pa drzava je kriva, ona je dala vama male plate, ne mi’. Za svaku grešku dele opomene pred otkaz. Ako se razboliš, ne dao Bog da odeš na bolovanje. E tu je tek hajka na tebe, pozivi i sve ostalo”, kazala je jedna zaposlena.

Iz inspekcije rada kažu za Južne vesti, da su radnici više puta anonimno prijavljivali nepravilnosti u fabrici, a između ostalog i zaključane toalete. Da su vrata tih prostorija “pod ključem” utvrdila je u više navrata i njihova kontrola.

“Tokom kontrole 5. maja 2016. inspektor rada zatekao je zaključan toalet u objektu 16, sa istaknutim obaveštenjem da se ključevi toaleta nalaze kod administratora. Kao razlog zaključavanja navedena je bezbednost ličnih stvari zaposlenih koje se nalaze u svlačionicama jer se u istoj zgradi nalaze dve firme. Poslodavcu je naloženo da omogući neometano korišćenje toaleta u roku od pet dana i on je postupio po naloženim merama”, navode iz inspekcije.

Dodaju da su kasnije u dva navrata ustavnovili da zaposleni mogu “da neometano koriste toalete”.

Međutim, u kontrolama koje su radili tokom juna i jula ove godine, ponovo su zatečeni zaključani toaleti.

Izgovor je ponovo “bezbednost ličnih stvari zaposlenih”. Ključevi su, navode, bili “kod sedam zaposlenih čija su imena bila istaknuta na oglasnoj tabli”.

Inspektori rada predložili su da poslodavac obezbedi veći broj ključeva, koji će da se nalaze u svakoj proizvodnoj liniji i kod šefa linije kako bi se omogućilo korišćenje toaleta kada je međuprostor zaključan”, naveli su.

Iako je zakonom propisano da poslodavac mora da “obezbedi zaposlenima toalete”, nije precizirano da oni moraju da budu otključani.

Iz inspekcije navode da u ovom delu fabrika tako nije prekršila zakon, iako zaposleni moraju da tragaju za ključevima u slučaju nužde.

U izveštaju koji su novinarima dostavili iz inspekcije navodi se da je bilo još nekoliko kontrola, kada su uočene povrede Zakona i ugovora o radu u oblasti prekovremenog rada, kao i nepravilnosti u primeni propisa o bezbednosti na radu, kada je kompaniji naloženo da “izdaju zaposlenima sredstva i opremu za zaštitu disajnih organa kao i da za zaštitne maske obezbede ispravu o usaglašenosti sa propisanim tehničkim uslovima”.

Takođe, naloženo je da odluka o prekovremenom radu bude pismena, a da li se poštuje, inspekcija će kontrolisati ubuduće. Iz inspekcije navode i da su sve ove “nepravilnosti” ispravljene.

Nekadašnju nišku fabriku tekstila “Niteks” prvobitno je kupio italijanski “Beneton”, da bi prošle godine posao preuzela “Olimpias group”, takođe iz Italije.

izvor. Južne Vesti