BEOGRAD – Pokret Dveri i Zdrava Srbija ozvaničili su danas početak saradnje potpisivanjem Preobraženjskog proglasa čime je, kažu, udaren temelj ukrupnjavanja patriotske opozicije.

Na konferenciji za novinare, predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović, dva predsednička kandidata na prošlim izborima, kažu da su otvoreni za saradnju sa svima koji nisu “koketirali” sa Srpskom naprednom strankom.

Obradović navodi da su otvoreni za saradnju sa svima strankama u borbi za fer i demokratske izbore i slobodu medija, ali da će u predizborne koalicije samo sa onima koji prihvate osnovne idejne vrednosti proglasa.

“Raspoloženi smo za razgovor i o širem bloku za izbore u Beogradu, ali sa našim idejama. Ne možemo zarad pravljenja šireg opozicionog političkog bloka i jedne kolone da se odreknemo naših ideja iz proglasa”, kaže Obradović.

Kaže da istinska, prava opozicija nisu ni Dragan Šutanovac ni Čedomir Jovanović ni Nenad Čanak ni Vojislav Šešelj, ne isključuje saradnju sa Sašom Radulovićem i Vukom Jeremićem za beogradske izbore, a Sašu Jankovića pita koja je njegova spoljna politika.

Protive se, kažu, ulasku Srbije u EU i NATO, zalažu se za saradnju sa Rusijom i očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

“Ne želimo da menjamo vlast na ulici, nego na poštenim izborima”, kaže Stamatović koji poziva sve stranke opozicije, i desno i levo orijentisane, da se ujedine u zalaganju za fer i demokratske izbore.

(Tanjug)