SKOPLJE – Zamenik makedonskog premijera zadužen za evropske poslove Bujar Osmani pozdravio je danas izjave srpskih zvaničnika da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom, što je, kako je rekao, i politika zvaničog Skoplja da razvija dobrosusedske odnose sa svim zemljama regiona.

Upitan da komentariše “pogoršanje” odnosa na relaciji Beograd – Skoplje, Osmani je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, rekao da prati situaciju, ali ne bi, kaže, da iznosi ishitrene zaključke.

“Ono što se može pozdraviti je izjava srpske strane, odnosno njihov zvanični stav da žele prijateljske odnose sa Makedonijom”, rekao je Osmani.

Na pitanje da li je odluka Srbije da povuče diplomatsko osoblje iz Ambasade u Skoplju povezana sa objavljivanjem kandidature Kosova za članstvo u UNESCO, Osmani je odgovorio da ne bi spekulisao o uzrocima.

“Važno je da zatvorimo otvorena pitanja sa našim susedima. Nećemo donositi bilo kakve odluke u tom pravcu, sačekaćemo da dobijemo sve detalje u vezi sa ovim pitanjem. Važno je da obe strane imaju volju da odnose vrate u prethodni zajednički okvir”, rekao je.

Osmani je rekao i da su od kosovskih vlasti dobili informaciju da u ovom trenutku Priština nema nikakvih zahteva kada je reč o članstvu u UNESCO.

” Kažu da još nemaju aplikaciju, tako da to nije predmet razgovora. U trenutku kada bude zatražena podrška, onda ćemo o tome i odlučivati”, rekao je Osmani, preneli su makedonski mediji.

 

(Tanjug)