BEOGRAD- Vrata prve robne kuće Ikea u Beogradu otvorena su jutros tačno u 10 časova za prve posetioce, koji su u redovima čekali na ulazak, a koje je osoblje dočekalo gromoglasnim aplauzom.

U Ikeu predsednik Srbije Aleksandar Vučih stigao je nešto pre osam sati kada je sa direktorima te robne kuće, ali i pojedinim ministrima i gradskim čelnicima, obišao nekoliko “dnevnih i spavaćih soba”.

Cene istaknute na komadima nameštaja su, za Ikeu, kako ističu iz te kuće, prepoznatljivo niske, a kupci osim nameštaja, mogu da vide i mnogo ideja za uređenje doma.

Osim predsednika i ministara, Ikeu danas obilaze i građani, među kojima su i brojni stranci, koji na ulazu čekaju u redovima.

Neki od njih su kažu došli da kupuju, a neki, samo da razgledaju.

Jedna Holanđanka rekla je reporterki Tanjuga da u svojoj rodnoj zemlji često kupuje u Ikei i da je vrlo zadovoljna ovim brendom.

“Ako i sada nađem nešto što mi se sviđa, naravno da ću kupiti” , rekla je ona.

Nisu samo Holanđani bili među prvim posetiocima, već je i jedan Amerikanac Tanjugu rekao da će vrlo rado nešto kupiti, ali da će morati da to ostavi svojim prijateljima u Srbiji, jer u Ameriku, ne može da nosi.

Građani Srbije na otvaranje Ikee došli su, pre svega da razgledaju kako kaže jedna gospođa, a jedan stariji gospodin rekao je da one “sme samo da razgleda, a za kupovinu je zadužena supruga koja će doći kada bude manje gužve”.

Ikea, simbol kvalitetnog i jeftinog nameštaja i drugih artikala za kuću, najveći je svetski maloprodajni lanac za tu vrstu proizvoda.

Ovo je prva robna kuća te kompanije u Srbije i 400. u svetu, a Srbija je postala 49. zemlja u kojoj švedska kompanija posluje i jedino novo tržište u 2017. godini.

Ikea nudi 9.500 proizvoda, a katalog na srpskom jeziku odštampan je u više od milion primeraka.

U robnoj kući zaposleno je 330 radnika, dok Ikea u Srbiji zapošljava ukupno 416 ljudi, računajući i zaposlene u regionalnoj kancelariji ove kompanije za Jugoistočnu Evropu.

Objekat ima oko 35.000 metara kvadratnih, a parking može da primi 1.400 vozila.

Kupci će na raspolaganju imati restoran sa oko 500 mesta, bistro, prodavnicu švedske hrane, igraonicu za decu, kao i punjač za elektromobile.

Ikea je izgradila i infrastrukturu oko robne kuće vrednu gotovo 10 miliona evra.

Robna kuća će biti otvorena svakog dana od 10 do 21 čas, dok je radno vreme restorana od 09.30 do 20 časova.

Kamen temeljac za izgradnju prve robne kuće kod Bubanj Potoka Ikea je položen u aprilu 2016. pored auto-puta Beograd – Niš, u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i generalnog direktora kompanije Ikea za Jugoističnu Evropu Stefana Vanoverbeka.