PRIŠTINA – Nakon što je Demokratski savez Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe, odbacio ideju formiranja široke postizborne koalicije sa pokretom Samoopredeljenje i drugim kosovskim partijama, oglasio se Bedžet Pacoli koji kaže da je “vlada nacionalnog jedintva neophodna”.

“Danas, više nego ikad, uveren sam da je moj predlog za formiranje vlade najbolji. Trebalo bi sazvati okrugli sto svih albanskih parlamentarnih stranaka. Moramo razgovarati i usvojiti reforme po pitanju demarkacije, liberalizacije viznog režima, i doneti novi izborni zakon”, naveo je Pacoli na Fejsbuku.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, Pacoli je naveo da Priština treba da postaviti rokove, formira novi tim, formuliše svoju ponudu i za to je, kaže, potrebno imati grupu međunarodnih konsultanata.

“Dodaću da treba usvojiti novi zakon o dekriminalizaciji. Sve albanske partije trebalo bi da budu deo vlade”, napisao je Pacoli.

Inače, DSK je ranije danas odbila inicijativu Pacolija o širokoj koaliciji.

“Ako je neko odlučio da ide, put mu je otvoren”, rekao je poslanik DSK Ljumir Abidžiku, nakon sednice rukovodstva te stranke, dodajući da DSK ne prihvata i ne deluje pod logikom ultimatuma.

Abidžiku je podsetio da je predizborna koalicija Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, nastupila sa platformom protiv saradnje sa Demokratskom partijom, i taj svoj stav DSK će i dalje negovati.

U DSK-u su uvereni da tzv. ratna koalicija PAN ni 24. avgusta neće imati većinu da izabere Kadrija Veselija za predsednika skupštine.

Pacoli se prošle sedmice u svojoj rezidenciji sastao sa kandidatom za premijera velike koalicije Ramušem Haradinajem.

Detalji tog razgovora nisu saopšteni, ali je Haradinaj nakon poslednjeg nastavka konstitutivne sednice parlamenta rekao da formiranje institucija kasni jer se pokušava formiranje široke koalicija koja bi izvukla Kosovo iz aktuelne političke krize.

Vanredni parlamentarni izbori na KiM održani su 11. juna.

 

(Tanjug)