BEOGRAD – Na beogradskom Ušću večeras se otvara 15. Bir fest, a tokom petodnevne manifestacije očekuje se pola miliona posetilaca i prihod od pet miliona evra.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je Beograd speman za Bir fest, koji je, za sve ove godine, postao brend prestonice.
“Ove godine očekujemo više od pola miliona posetilaca”, istakao je Mali, navodeći da je u poslednjih 14 godina, tu manifestaciju posetilo više od osam miliona ljudi, što je čini jednom od najposećenijih u ovom delu Evrope.
Gradski menadžr Goran Vesić rekao je da grad živi od turizma, te da je Bir fest jedna od najvećih manifestacija i da je on postao brend.
On je rekao da se očekuje 30.000 do 40.000 stranih gostiju i da su festivalske manifestacije važne za razvoj turizma. Podsetio je da je u prvih šest meseci Beograd imao skoro milion noćenja i zaradu od skoro 100 miliona evra.
Na Ušću će večeras nastupiti, između ostalih, i Van Gog, Galija, Stereo banana, Ðorđe David. Sledeće večeri, nastupaju Riblja čorba, Mortal kombat, Direktori, Stereo MC”s… U narednim danima, nastupiće i Hladno pivo, Zabranjeno pušenje, Brkovi, Ortodoks Kelti, Ničim izazvan, Darko Rundek, Goblini, Stars, Kerber, Ateist rep.
Poslednjeg dana, u nedelju 20. avgusta, nastupiće, između ostalih i Del Arno bend, a predviđena je i noć Plavog orkestra, dok su za finiš ostavljeni Dejan Petrović Big Bend i Kal.
Ulaz je besplatan, a za posetioce obezbeđen je i besplatan prevoz.
Iz policije kažu da su preduzeli sve preventivne mere, kako bi skup bio bezbedan, a na terenu biće prisutno oko 400 redara, 10 cisterni sa vodom, kao i 25 lekara sa pet sanitetskih vozila.

(Tanjug)