BEOGRAD – Skupština Srbije završila je danas rad, a sutra će nastaviti načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta.

U današnjoj raspravi stavove o novim rešenjima izneli su ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa.

Obrazlažući predložene izmene zakona, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je da se njima popravlja ono što je definisano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, štiteći interese Srbije, srpskih poljoprivrednika i oranica.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su podršku predloženim izmenama zakona, dok je većina opozicije protiv.

Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu treba da spreče potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (S SP).

Naime, bilo je predviđeno da 1. septembra počne primena odredbi S SP-a koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Predložene izmene zakona predviđaju uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Da bi stranac mogao da kupi zemlju mora da ima bar 10 godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mašine, opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju.

Može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, ako su ispunjeni predviđeni zakonski uslovi.

Kako je predviđeno, odredbe predloženih izmena zakona se ne primenjuju u slučaju povraćaja imovine koja se vrši u skladu sa zakonima kojima se uređuje vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima.

Republika Srbija ima pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Pravo preče kupovine odobrava Vlada na predlog Komisije.

Komisiju obrazuju zajednički ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija.