BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je danas državljanstvo porodici 10-godišnjeg Farhada Nurija izbeglice iz Avganistana, koji je prodajom svojih crteža učestvovao u prikupljanju novca za lečenje sedmogodišnjeg dečaka iz Srbije, i obećao posao ocu porodice, kako bi mogli da ostanu u našoj zemlji.

Predsednik je kazao da mu je želja da zadrži “slikarski, ali i ljudski talenat” Fahrada Nurija i njegove porodice.

Vučić je malom Farhadu ponudio stipendiju, da bi mogao da nastavi da slika, a njegovom ocu posao, te državljanstvo za sve.

Farhad Nuri, koji sa roditeljima i braćom privremeno boravi u Centru za izbeglice u Krnjači, kazao je da bi želeo da ostane u Srbiji, iako je porodica nameravala da ode u Švajcarsku.

„Moje je da ponudimo da budete građani Srbije. Mi bismo bili počastvovani ako bi vi to prihvatili”, rekao je Vučić.

„Znam koliko ste dugo putovali da biste došli do Srbije, sa koliko probelma ste se suočavali i da je vaša konačna želja da idete u Švajcarsku. Hoću da vam ponudim, a imate vremena, pošto planirate u januaru da idete u Švajcarsku, da ostanete u Srbiji. Srbija nije bogata kao Švajcarska, ali molim vas da obiđete Beograd i bolje ga upoznate, te vidite koliko je ovo lep grad. Ako se odlučite da ostanete u Srbiji mi bismo vam dali državljanstvo odmah“, kazao je Vučić prilikom prijema porodice Nuri u sedištu predsednika Republike.

Ukazao je da Srbiji nedostaju gipsarski moleri, te dodao da je siguran da će otac dobiti posao, od kojeg će porodica moći pristojno i lepo da živi u Sbriji.

Dodao je da ima više firmi koje su zainteresovane da zaposle Farhadovog oca, jer im nedostaju majstori njegovog profila i zanata.

Ponovio je da je Švajcarska bogatija zemlja, ali dodao da je uveren da je Beograd mnogo bolji i lepši grad od bilo kog drugog.

„Beograd je tri puta veći nego najveći grad u Švajcarskoj, veći je od Ciriha, Bazela, Ženeve, Berna“, podsetio je on u razgovoru sa porodicom Nuri i dodao da ne govori da će porodica u Srbiji živeti u bogatstvu, ali će živeti pristojno, ako prihvate ponudu.

Farhadu je poručio da sa svojim talentima, a naveo je da je za samo deset meseci naučio odlično da govori engleski, može da bude i predsednik Srbije, ako to nekada bude želeo.

„Ja sam peti predsednik Republike Srbije, ti bi mogao biti 10 ili 11. Stavrno mislim da bi mogao da budeš predsednik, samo da radiš vredno. Imaš sva prava da budeš predsednik Srbije“, poručio mu je Vučić.

„Naša politika je politika iskrenog prijetaljestva, solidarnosti i ljubavi prema izbeglom narodu i ljudima koji traže svoju budućnost a ako vidite budućnost u Srbiji dobrodošli ste u našoj zemlji. Sve je na vama, niko vas ne tera ni na šta“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da postoji više kompanija koje bi ponudile posao ocu, dodajući da postoji nedostatak molera u našim velikim građevinskim kompanijama.

„Neću tako lako dozvoliti da odu u Švajcarsku. Možete da idete gde god želite, ali pokušaću da se borim da ostanete i da vam se svidi Srbija“, kazao je on Fahradu, dodajući da roditelji, a on to dobro zna jer ima troje dece, slušaju svoju decu.

U razgovoru sa predsednikom Fahrad Nuri je rekao da bi on želeo da ostane u Srbiji.

„Želim da živim u Srbiji. Dobro se osećamo u Srbiji“, kazao je na srpskom i zahvalio se Srbiji na svemu što čine za njegovu porodicu.

„Kada sam crtao nestso tako u Avganistanu niko nije obraćao pažnju na to“, rekao je Fahrad.

Predsednik Vučić je upitao Fahrada koliko je trebalo da ga naslika, na šta je mališan rekao da je predsednika slikao od osam do 11 sati.

Vučić je kazao da će se potruditi, ako porodica odluči da ostane, da Fahrad dobije stipendiju, ukazujući da postoje specijalni fondovi za talente.

Predsednik Vučić je obećao mališanu, pošto voli fudbal, da će obezbediti da prisustvuje utakmici reprezentacije Srbije rpotiv Moldavije, i utakmici Zvezde protiv Krasnodara.

Poručio je porodici Nuri da želi da se oni u Srbiji osećaju kao kod svoje kuće i da vreme provedeno u našoj zemlji pamte uvek po dobrom.

Susretu predsednika Vučića sa porodicom Nuri prisustvovali su ministar odbrane Zoran Ðorđević, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, kao i gradski menadžer Goran Vesić.

(Tanjug)