Prijepolje – Stočaru Milovanu Langoviću iz sela Donje Babine u proteklih nekoliko dana uginulo je devet ovaca usled bolesti. On sumnja da je u njegov tor zarazu donelo jagnje koje je nedavno nabavio u Novom Pazaru a čiju kupovinu je trebalo da subvencioniše lokalna samouprava.

Smrt devet ovaca ne znači i kraj za muku Langovića, jer isti simptomi muče još nekoliko životinja iz njegovog stada.
– Ja sam jedan od dvadesetak stočara koji su na javnom pozivu izabrani za subvencionisanu nabavku jagnjadi, u čemu je opština učestvovala sa 90, a mi sa 10 odsto sredstava. Dobio sam 11 jaganjaca koji su sredinom jula stigli iz Novog Pazara u moj tor – kaže Milovan.

On tvrdi da je njegovo stado koje je pre poslednje nabavke brojalo 44 grla bilo zdravo i da nikakvih problema sa ovcama i jaganjcima nikada nije imao. Međutim šest dana nakon što se brojno stanje u njegovom toru povećalo jedno od tih jaganjaca, je uginulo, a nedugo zatim počele su da obolevaju ovce. U vremenskom periodu od sedam dana uginulo mu je čak devet ovaca.

– Veterinari su mi rekli da je posredi bolest ektima koja je izlečiva. Čuo sam da nisam jedini kome su se razbolele i ovce. Ima još ljudi koji su takođe prošli na konkursu za subvencionisanu nabavku jagnjadi, međutim njima nijedna životinja nije do sada uginula. Tvdim da su moje ovce su A klase, uredno su vakcinisane, za njih sam i dobijao nagrade na izložbama i sajmovima – ističe ovaj vredni domaćin iz Donjih Babina.

Iz ovdašnje lokalne samouprave ističu da im je žao što je Langović pretrpeo štetu te da će naći načina da mu pomognu. Član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Nebojša Žunić kaže da je Opština izdvojila skoro šest miliona dinara za subvenciju i nabavku kvalitetne priplodne jagnjadi. Isto tako on tvrdi da konkurs još uvek nije sproveden do kraja te da oni ni na koji način nisu uticali na to da jaganjci budu nabavljeni u Novom Pazaru već da je to bila isključivo odluka poljoprivrednika.

– Još uvek nije doneto rešenje koliko poljoprivrednih domaćinstava će opština subvencionisati. Isključivo je na domaćinima bila odluka gde će nabaviti grla i mi na to nismo uticali. U budžetu imamo predviđenu stavku za nadoknadu štete nastale usled uginuća stoke od zaraznih bolesti tako da ćemo u slučaju da nalaz veterinara to potvrdi nadoknaditi deo nastale štete domaćinu iz Babina- naglašava Žunić.

I ako iz lokalne samouprave odbacuju navode Milovana Langovića da su oni sugerisali i uticali da se jagnjad nabave isključivo kod dve firme iz Sjenice i Novog Pazara, to se upravo i desilo. Kako saznajemo, 23 domaćinstva iz Prijepolja za nabavku jagnjadi odlučilo se baš kod dve firme iz pomenutih gradova po ceni od 220 evra po jednom grlu, što predstavlja daleko veću cenu od one tržišne. U gradu na obali Lima provejava informacija da tu nije čista rabota, te da bi ceo slučaj mogli ispitati nadležni organi.

Nabavka jagnjadi prema najavama Milovana dobiće sigurno sudski epilog, on kaže da je za lečenje uginulih i desetak još uvek živih, ali bolesnih ovcaca, potrošio više od 20.000 dinara. Zvaničan izveštaj veterinara još nije dobio, a kada stigne, presaviće tabak i podneti tužbu, samo još uvek ne zna protiv koga, opštine ili dobavljača.

PP Media