BEOGRAD – Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavili su danas štrajk upozorenja za ponedeljak, 4. septembar, i tvrde da će u jednočasovnoj obustavi rada u obe smene učestvovati više od 800 škola.

Štrajk upozorenja u ponedeljak trajaće po jedan školski čas u prvoj i drugoj smeni, a kako su na konferenciji za novinare objasnili predsednici tih sindikata Valentina Ilić (SOS) i Slobodan Brajković (SRPS), razlog za štrajk je Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama.

Kako je objasnila Ilić, njen SOS povukao se iz rada na tom Nacrtu zakona, jer, kako smatra, derogira zakon o osnovama sistema, kao i posebni kolektivni ugovor i benefite koje su prosvetari štrajkom postigli.

Zakon o zaposlenim u javnim službama odnosi se samo na četiri sektora – na kulturu, obrazovanje, socijalu i zdravstvo, objasnio je Brajković i istakao da je prosveta u toj grupi “najgora”, da joj se plate od 2008. smanjuju, te da su “zapali u ćorsokak” i da su ljudi na terenu, koji pošteno rade, ogorčeni, jer plate ne dobijaju kao svi ostali.

Navodeći da je jedino u Moldaviji niža cena rada u prosveti, Brajković je rekao i da su prosvetari prevareni i da je prosečna plata zaposlenih u obrazovanju najniža od svih zaposlenih u javnim službama, te da, prema podacima za jun ove godine, prosečna plata u obrazovanju je oko 43.000 dinara, dok je republički prosek plata 48.000 dinara.

SOS i SRPS smatraju da je takav položaj zaposlenih u obrazovanju nedopustiv, kao i da od obećanja o povećanju plata datih početkom godine – nema ništa.

Oni navode da su sindikati u prosveti zbog takvog stanja prinuđeni da organizuju štrajk upozorenja i skrenu pažnju državnih organa i javnosti na “kontinuiranu degradaciju prosvetne profesije i obrazovanja uopšte”.