Reprezentativni Policijski sindikat Srbije (PSS) saopštio je da je odlukom predsednika Aleksandra Vučića rasformirana jedinica od 80 ljudi, koja je godinama obezbeđivala predsednike Srbije. Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo je ove tvrdnje, dodajući da Vučića od kada je bio ministar odbrane i premijer obezbeđuju pripadnici Vojske.

Sindikat u saopštenju navodi da je odeljenje za obezbeđenje predsednika, iz Jedinice za obezbeđenje ličnosti i određenih objekata, početkom avgusta rasformirano, a da je svih 80 specijalno obučenih policajaca dobilo nova rešenja i prebačeno u različite policijske jedinice u Srbiji.

Predsednik PSS Veljko Mijailović kaže da je Sindikat iznenađen što je “kompletna jedinica od 80 ljudi, koja je godinama obezbeđivala predsednike Srbije preko noći bez reči rasformirana” i upitao da li to znači da predsednik Vučić nema više poverenja u policiju, a da ima u novog ministra odbrane Aleksandra Vulin.

“Ova odluka je po zakonu morala da bude usvojena na sednici Vlade Srbije i da odluku o ukidanju predsedničkog obezbeđenja i rasformiranju ove jedinice potpiše ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Smatramo da je posao obezbeđenja najvažnijih ličnosti u Srbiji suviše ozbiljna stvar da bi se ostavila van ruka treniranih profesionalaca”, rekao je Mijailović.

Prema Zakonu u predsedniku Republike, njeg ai članove njegove porodice obezbeđuju policija, Vojska Srbije i drugi organi u skladu s potrebama predsednika Republike i propisom koji donosi Vlada. Propisom Vlade mogu da se odrede i druga lica koja imaju pravo na isto obezbeđenje kao predsednik.
MUP: Vučića čuva vojska

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da Aleksandra Vučića od kada je bio ministar odbrane i premijer obezbeđuju pripadnici Vojske.

“Tužno je da predstavnici Policijskog sindikata Srbije i njihov vođa Veljko Mijailović ne znaju da po Ustavu predsednik Srbije komanduje vojskom kao vrhovni komandant, te je potpuno prirodno i normalno da ga obezbeđuju pripadnici Vojske Srbije”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da se u Ministarstvu unutrašnjih poslova prethodnih nedelja pristupilo racionalizaciji i smanjenju broja starešina, a da su rukovodioci timova, grupa i vođa smena ostali na istim pozicijama, ali u drugim odeljenjima Jedinice za obezbeđenje MUP-a Srbije koja i dalje pruža podršku Vojsci Srbije prilikom obezbeđivanja predsednika Republike u delu koji pripada nadležnosti policije.