Novi Pazar – Više radnika angažovano je na rekonstrukciji prilaznih staza manastiru Đurđevi stupovi. Reč je o zahtevnom poslu, jer i staze ne smeju izgledati drugačije nego one koje su tu kroz vekove postojale javila je Rtv Novi Pazar.

„Zahvalni smo Bogu, ali i državi, koja nam je omogućila sredstva za ove radove. U planu je da se popločaju ne samo prilazi manastiru, već i novoizgrađenim monaškim konacima“, kaže protosinđel Gerasim, starešina hrama a prenosi rtv Novi Pazar.

U manastiru su zadovoljni dinamikom kojom se radovi odvijaju, s obzirom na uslove i neophodne dozvole za koje je npotrebno vreme da se obezbede.

Dok se čeka odobrenje za nastavak izgradnje kula (stupova), po kojima je zadužbina Stefana Nemanje prepoznatljiva, a što će biti kruna obnove, radovi na drugim poslovima ne staju.

Radi se ne propratnim objektima neophodnim za normalno funkcionisanje monaškog života i prijem vernika.

„Izgrađene su, zahvaljujući akciji i prilozima vernika, i nove monaške kelije, radionice, pekara, ali i svečana sala za prijem preko 300 gostiju. Sve to sada treba urediti, a za to je potrebno i vremena i truda“, objašnjava otac Gerasim.

Obnova hrama iz XII veka započeta je pre više od deceniju ipo, a radovi na stupovima zaustavljeni su pre tri godine uz obrazloženje da će ubrzo biti nastavljeni, kada se dobiju saglasnost i neophodna dokumentacija Ministarstva kulture i Zavoda za zaštitu spomenika.