BEOGRAD- Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da se dijalog između Prištine i Beograda odvija nezavisno i da se pitanje vođenja lokalne samouprave na jugu Srbije ne može posmatrati u kontekstu briselskih pregovora.

“Ne postoji nikakva paralela između rešavanja problema Srba na Kosovu i Metohiji i rešavanja funkcionisanja lokalne samouprave u tri opštine na jugu Srbije – Preševu, Bujanovcu i Medveđi, jer je sve to definisano zakonom i država Srbija u granicama svojih mogućnosti i sposobnosti čini sve da se zahtevi čelnika ove tri opštine rešavaju”, rekao je Stanković za Radio Slobodna Evropa.

Istovremeno, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, kaže, odgovarajući na pitanje da li će se Albanci u Srbiji uključiti u dijalog o Kosovu koji je otvorio predsednik Aleksandar Vučić, da su albanski predstavnici iz tri opštine na jugu Srbije već dali svoj predlog za rešavanje kosovskog pitanja i to kroz zahteve za boljistatus albanske nacionalne manjine.

“Normalizacija odnosa sa Kosovom i uopšte odnosi Srbije i Kosova bi trebalo da prolaze kroz Preševsku dolinu”, rekao je Kamberi za RSE.

Albanski zvaničnici iz Preševske doline još nisu javno saopštili hoće li učestvovati u dijalogu o Kosovu na koji je pozvao Vučić, ali Kamberi kaže da su se albanski predstavnici sa juga Srbije uključili u dijalog o Kosovu još 2013. godine, kada su Vladi predali “Plan sedam tačaka”, o merama za afirmaciju Albanaca iz Preševske doline.

“Odnos države prema Albancima koji žive na ovom prostoru je najbolja pomoć koju Srbija može da pruži Srbima na Kosovu. To je bitno i za stabilnost našeg regiona, ali i za stabilnost albansko-srpskih odnosa u budućnosti”, kaže Kamberi.

14. avgusta (Tanjug)