Direktor CIA-e Majk Pompeo rekao je u nedelju da se ne bi iznenadio kada bi Severna Koreja ponovo testirala projektil, s obzirom na to, da je izvela 2 testiranja u julu.

Američki predsednik Donald Trump oštro je upozorio Severnu Koreju, poručivši da je američka vojska spremna za napad. Severnokorejski zvaničnici odgovorili su da američki predsednik gura Korejski poluotok na ivicu nuklearnog rata.

“Ne bi me iznenadilo još jedno testiranje”

“Prilično sam siguran da će (severnokorejski lider Kim Jong Un) nastaviti sa pokušajima da razvije svoj raketni program, pa me ne bi iznenadilo da se dogodi novo testiranje projektila”, rekao je Pompeo za Fok Nevs. “Izveo je dva u julu pa me ne bi iznenadilo kada bi se dogodilo još jedno testiranje”, rekao je.

Severna Koreja objavila je u četvrtak da će do sredine avgusta biti dovršeni planovi za lansiranje 4 projektila srednjeg dometa nedaleko od američkog pacifičke teritorije Guama, udaljenog 3500 kilometara.

Guam, koji se nalazi oko 7000 kilometara od američkog kopna, meta je zbog svoje pomorske i vazdušne baze.

Tramp je u petak na Tvitteru poručio da su američka “vojna rešenja sada u potpunosti spremna, napunjena i naciljana, ako Severna Koreja povuče nepromišljen potez.”

“Ako izgovori ijednu pretnju … ili učini bilo što u pogledu Guama ili bilo kojeg drugog mesta koje je američki teritorij ili američki saveznik, zaista će zažaliti i to brzo”, poručio je Kimu američki predsednik.

Tramp je takođe pozvao Kinu da izvrši veći pritisak na Severnu Koreju.