KOSOVSKA MITROVICA – Lider demokratskog saveza Kosova i ključni svedok tužilaštva Isa Mustafa danas je završio svoje svedočenje na ponovljenom suđenju lideru građanske inicijative Oliveru Ivanoviću pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici.

Mustafa, koji je i kosovski premijer u tehničkoj vladi, svedočio je dva dana, tako što ga je prvi dan ispitivalo tužilaštvo, a danas Ivanovićeva odbrana, koja tvrdi da je Mustafa, zbog stalnog menjanja iskaza nekredibilan svedok.

“On je sam sebe diskreditovao ovom poslednjom izjavom, sedmom po redu. Njegove prethodne izjave nemaju puno veze jedna sa drugom i sve imaju teške nesaglasnosti”, rekao je Tanjugu Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić.

U odnosu na izjavu sa prvog suđenja od pre dve i po godine – karakteristično je da je Mustafino pamćenje postalo vrlo selektivno, napomenuo je Vlajić.

“On se sada seća stvari kojih ranije nije, a koje su na štetu Olivera Ivanovića a zaboravlja stvari koje je do sada govorio, a koje Oliveru na neki način idu u prilog. Mustafa se trudi da pooštri svoju izjavu jer je svestan da nije dovoljno ono što je ranije rekao”, smatra Vlajić.

Suđenje Ivanoviću nastavljase u ponedeljak, 21. avgusta, trajaće četiri dana, a potom se nastavlja u septembru.

Ivanović je u januaru bio osuđen na devet i po godina zatvora, ali je u aprilu tu presudu ukino Apelecioni sud i naložio da mu se suđenje ponovi.

Ivanović je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine u južnoj Kosovskoj Mitrovici.

Bio je uhapšen je 27. januara 2014. godine i u pritvoru je bio tri i po godine, a od aprila se brani sa slobode.

U istom postupku optužbi su pravosnažno oslobođeni optužbi četvorica optuženih – penzionisani pukovnik MUP-a Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić, pravnik Nebojša Vujačić i profesora Aleksandar Lazović.
(Tanjug)