BEOGRAD – Organizacija za zaštitu autorskih prava kompozitora, tekstopisaca i aranžera muzike – Sokoj pregovara sa španskom kompanijom za monitoring BMAT koja bi u Srbiji elektronski nagledala sve medije 24 sata 365 dana u godini i imala tačne podatke o tome kada je, gde i koliko emitovana muzika autora koje štiti Sokoj.

Do sada su televizijske i radio stanice slale nepotpune ili netačne košuljice u kojima bi trebalo da budu podaci o izvedenoj muzici, a sa uvođenjem monitoringa prevare više neće biti moguće, piše “Blic”.

Predsednik Upravnog odbora Sokoja Zoran Radetić objasnio je da su imali veliki broj sastanaka sa emiterima i da su pokušali da nađu rešenje za problem “košuljica”.

“Naši stručnjaci su radili posebne obuke sa urednicima, kako bi u budućnosti oni pisali ispravne košuljice. Regulatorno telo za elektronske medije vrši monitoring emitovanog programa, pa često i uz njihovu pomoć dolazimo do ispravnih podataka, a trenutno je na Upravnom odboru glavna tema anagažovanje jedne od velikih svetskih kompanija koja bi vršila totalni monitoring kako bi dobili potpuno ispravne košuljice”, rekao je Radetić “Blicu”.

Sistemom za automatsko audio prepoznavanje emitovane muzike stepen obrađenih dela bi bio daleko veći te bi kompozitori, tekstopisci i aranžeri mogli da budu u potpunosti zaštićeni, naglasio je Radetić.

Muzičar Vladimir Ðurić Ðura smatra da je izuzetno značajno što će Sokoj angažovati špansku firmu BMAT, jednu od najvećih u svetu koja se bavi elektronskim monitoringom.

On podseća da je do sada samo REM vršio monitoring onoga što emituju radio i TV stanice i to na malom uzorku.

“Uskoro će se uz pomoć monitoringa tačno znati koliko puta je puštana neka pesma, u kom vremenskom trajanju i na kom mediju. Autori muzike više neće zavisiti od samovolje urednika, koje često mrzi da pišu ispravne kosuljice, a od ispravnosti košuljica i pravih informacija zavisi koliko novca pripada autorima muzike”, rekao je Ðurić Tanjugu.

“Ja i drugih 10.000 domćih autora čija prava štiti Sokoj, bićemo tada mnogo spokojniji”, dodao je on.

Španska kompanija BMAT posluje u više od 70 država i radi sa više od 80 društava za kolektivnu zaštitu autorskih prava.