Beograd — Prema pisanju Sputnjika, Vlada Srbije doneće na prvoj sledećoj sednici odluku da od Haškog tribunala zatraži da se Ratko Mladić pusti u Srbiju na lečenje.

Perema pisanju tog portala, postoji opasnost da on premine u haškoj ćeliji.

“Zbog teškog zdravstvenog stanja u kome se nalazi ratni vojni komandant Republike Srpske, srpski ministri su rešeni da učine sve što je do zvaničnog Beograda, da se deluje brzo i da se spreči najgori scenario”, navodi se na sajtu Sputnjika.

Proceduralno, nakon zahteva Vlade Srbije, Tribunal bi mogao da zatraži garancije Beograda kako bi general Mladić mogao da se leči u našoj zemlji.

U tom slučaju, srpski ministri bi odmah izdali sve potrebne garancije Hagu, a Mladić bi ubrzo dobio najadekvatniju moguću zdravstvenu negu u našoj zemlji, navodi Sputnjik.

Podsetimo, Mladić je imao dva moždana udara, infarkt, a lekari su zabeležili i da je imao moždani poremećaj TIA koji može da uslovi nastanak novog moždanog udara.

Njega su u Hagu pregledali ruski lekari 2015. i tada je utvrđeno da on teško može da prati tok suđenja.

Proces generalu Mladiću počeo je u Hagu 16. maja 2012. Optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

U dve tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH.