BEOGRAD – Skoro po celom Beogradu mogu se videti leci kojima se reklamira prodaja steroida, sa brojem telefona i veb adresom, uz naznaku da se “naručuju Vajber porukom, a šalju brzom poštom”, moguće ih je naručiti i preko više adresa na internetu, a sve to je apsolutno nelegalno, kaže direktorka Antidoping agencije Milica Vukašinović – Vesić.

Veb strane koje se bave prodajom steroida aktivne su, preporučuju “najbolje proizvode”, odnosno steroide, anabolike, peptide, hormone rasta, imaju tablete, ampule i u cenovnom rasponu su od 29 do 80 evra.

Oglašavanje prodaje i prodaja steroida apsolutno nije legalno, objašnjava Vukašinović Vesić za Tanjug i kaže da je to regulisano Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu.

“Članovi 38 i 39 tog zakona kažu da omogućavanje korišćenja doping sredstava podrazumeva zatvorsku kaznu od šest meseci do 10 godina, kao i da proizvodnja i stavljanje u promet, odnosno prodaja zabranjenih doping sredstava podrazumeva kaznu od šest meseci do 12 godina”, kaže Vukašinović Vesić.

Steroidi su praktično veštački hormoni koji su, naglašava, vrlo štetne supstance, veoma loše za zdravlje, naročito mladih ljudi, a posle njihovog korišćenja, ukazuje, može doći do vrlo ozbiljnih posledica po zdravstveno stanje.

“Između ostalog, može da dođe i do srčanog udara, karcinoma jetre, različitih psihoza, a to, je naravno opasno i nije preporučljivo nikome. Svakako nikada nikome ni u kakvoj situaciji ne bismo preporučili nikakve steroide, veoma su štetni po zdravlje, a u nekim situacijama zaista mogu dovesti do iznenadne srčane smrti”, izričita je direktorka Antidoping agencije.

Kaže da ne zna da postoji “pametno” korišćenje steroida, jer su u pitanju veoma štetne supstance koje, pre svega, koriste oni koji žele “brzo da postignu rezultat”, jer, postoji taj “imperativ lepog razvijenog muškog i ženskog tela”.

“I iz tog razloga se pribegava steroidima – zbog brzog rezultata i što lepšeg izgleda, ali, a posle njihovog korišćenja, može doći do vrlo ozbiljnih posledica po zdravstveno stanje”, kaže Vukašinović Vesić.

Steroidi u Evropi i svetu takođe nisu dozvoljeni, objašnjava i kaže da se “apsolutno hapse” ljudi koji prozvode, “diluju”, prodaju, steroide, tako da se ta regulativa ne razlikuje između naše zemlje i sveta.

Prema njenim saznanjima, steroidi pre svega ulaze u zemlju, uvoze se, dok, nema informacija da se proizvode kod nas.

Kaže da naša policija ozbiljno pristupa tom problemu, postoje velike zaplene doping sredstava, a da je njena Agencija praktično konsultant u tim situacijama, jer je jedina u zemlji koja može da kaže za nešto što je zaplenjeno, da li je doping sredstvo, steroid i tako dalje…

U tom smislu, kako kaže, Antidoping agenciju konsultuju, a takođe, saznanja do kojih dođu u Agenciji i informacije koje dobiju sa terena, skupljaju na jedno mesto i prosleđuju Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK-u).

“To su zakonski regulisane stvari. Oglašavanje i prodaja steroida apsolutno je zabranjeno”, rekla je Vukašinović Vesić.

Kaže da se u njenoj Agenciji potencira na tome da sportisti i rekreativci kroz hranu mogu da unesu sve što im je neophodno, ukoliko se dobro, ispravno i kvalitetno hrane, a da se eventualno u slučajevima gde se otkriju nedostaci, veoma pažljivo preporučuju suplementi, ali nikome ko je mlađi od 18 godina.

Antidoping agencija Srbije, kako kaže njena direktorka, u mogućnosti je da u akreditovanoj laboratoriji u Kelnu izvrši testiranja određenih suplemenata i lekova, za koje proizvođač ili uvoznik želi da dobije markicu “Doping free”, koja se odnosi na testiranje određenog proizvoda na anabolike i stimulanse.

Te dve grupe doping sredstava, objašnjava Vukašinović Vesić, koje potencijalno mogu da se nađu u nekom suplementu – testiraju se i nakon toga, ukoliko prođu, izdaju se markice “Doping free” na određenu seriju proizvoda, koja onda stoji na njima, kako bi korisnici znali da su bezbedni.

“Ali, svakako nikada nikome ni u kakvoj situaciji ne bismo preporučili nikakve steroide, veoma su štetni po zdravlje”, jasna je Vukašinović Vesić.