Naslovna srbija GRADOVI Stopanja kod Trstenika spremna za “Pečenjijadu”

Stopanja kod Trstenika spremna za “Pečenjijadu”

TRSTENIK – Stopanja kod Trstenika spremna je za prvu “Pečenjijadu”, koja će se u ovom moravskom selu održati 9. i 10. septembra.

Opština Trstenik je organizator manifestacije, a predsednik opštine Aleksandar Chirić, kaže za Tanjug da je Stopanja decenijama unazad poznata kao “prestonica pečenja” i mesto gde se “uvek nešto okreće” od jutra do mraka i gde je pečenje uvek vruće.

“Upravo zbog toga, opština Trstenik i Turištička organizacija rešili su da organizuju manifestaciju “Stopanjska pečenjijada”. Pored standardno dobrih gastronomoskih specijaliteta, posetioci će 9. i 10. septembra moći da uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu. Takođe, napomenuo bih da su prošle godine sređene saobraćajnice ka ovom mestu, kao i trotoari i parking mesta u samoj Stopanji”, kazao je Chirić, naglašavajući da očekuje da “Pečenjijada” bude uvrštena u turističku mapu Srbije.

Prema prognozama organizatora, očekuje se u dva dana, koliko će ova manifestacija trajati, kroz Stopanju prođe oko 10. 000 posetilaca.

Miloš Miletić iz Stopanje kaže da njegova pečenjara isključivo sprema jagnjetinu, i da je priprema drugačija u odnosu na prasetinu.

“Jaganjci koje spremamo su sa naših prostora, Svrljiga i Peštera. Bitno je da pečenje ima dosta loja i da je žar od bukovog drveta. Dobra jagnjetina mora da miriše da majčinu dušicu, a jagnje treba da bude mlado”, rekao je Miletić.

Rade Simidžić iz Stopanje, vlasnik pečenjare koja priprema uglavnom prasetinu kaže da se dobro prase prepoznaje po boji, crvenoj, dok prase koje je belo ima puno masti i ne treba ga kupovati.

Exit mobile version