Priština – Građani će dobiti priliku da se o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije izjasne kroz referendum. Ovaj sporazum morao bi da bude u direktnoj volji građana. U nastavku dijaloga direktno će učestvovati i Sjedinjene Američke Države – poručio je predsednik Kosova Hašim Tači u intervjuu za Radio Kosovo.

Poruku o mogućem referendumu izneo je u javnost samo nekoliko sati nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini u Briselu.

“Želeo bih da naglasim da ću ovaj put, pošto se radi o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije, kao predsednik zemlje predložiti da konačni sporazum, osim odobrenja od strane sveobuhvatnog tima ili i od strane konsultativnog tima koji će biti formiran jednim širokim spektrom političkih stranaka, civilnog društva, medija, verskih zajednica – stvoriti i priliku da građani Kosova odobre i izjasne se o tom sporazumu kroz referendumski proces”, kaže Tači.

“Budući konačni sporazum za normalizaciju odnosa i pomirenje, koji otvara sigurnu perspektivu Kosova u okviru UN, EU i NATO-a, morao bi, smatram, da bude u direktnoj volji građana kroz referendum,” dodaje on.

Najavljuje i, kako kaže, “direktno učešće” Sjedinjenih Američkih Država u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

“Samo njihovo direktno učešće predstavlja snažnu garanciju za preduzimanje koraka i brzih odluka, pravih, održivih i funkcionalnih,” kaže kosovski predsednik.

Tači je u intervjuu ponovio svoje ranije poruke da se radi o novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine, a da će konačni sporazum okončati neprijateljstva. Istakao je važnost dogovora o pravosuđu, a osvrnuo se i na formiranje kosovskih institucija, ponavljajući da je važno njihovo brzo formiranje.

Autor teksta: