Priština – Predsednik Kosova Hašim Tači, u autorskom tekstu za nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung, naveo je da veruje da bi “potpisivanje konačnog Sporazuma o normalizaciji i pomirenju” između Kosova i Srbije bilo dostignuće prenela je televizija N1.

Kako prenosi portal Kossev, Tači je ocenio da bi taj “istorijski sporazum trebalo da obuhvati i međusobno priznanje kao jedini put kojim će se zauvek staviti tačka na sve nesporazume”.

Kosovo i Srbija pregovaraju, sa težnjama za normalizaciju odnosa, sada duže od šest godina, veliki koraci su načinjeni u tom pravcu, ali potpuna normalizacija, ipak, ostaje nepostignut cilj, navodi.

I dok se Kosovo u pregovorima uvek usaglašavalo sa sporazumima kojima je posredovala međunarodna zajednica, navodi Tači, Srbija, s druge strane, ne prihvata nezavisnost Kosova i “nastavlja da postavlja mnoge prepreke kako bi naneli štetu pokušajima da međunarodno ojačamo stav Kosova”.

Zbog tog neprijateljskog stava, težnja Srbije za učlanjenjem u EU i dalje je nesigurna, ocenjuje i dodaje da su “dve države su blokirane i njihova evro-atlantska budućnost zavisi od njihove sposobnosti da postignu konačni istorijski sporazum o normalizaciji odnosa i pomirenje”.

Pregovori u Briselu su se odužili, prošlo četiri godine od kada je postignut, a neke tačke sporazuma još uvek nisu sprovedene, dodaje. “Dok je tehnička priroda bila preduslov za započinjanje razgovora, sada je došlo vreme da se suočimo sa poznatim problemom; pitanjima koje sprovođenje tehničkih sporazuma čini težim – nedostatak pomirenja i međusobnog priznanja”, kaže.