PRIŠTINA – Odlazeća ministarka za dijalog Edita Tahiri kaže da sumnja u ozbiljnost inicijative predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o Kosovu.

Tahiri za kallxo.com kaže da kada je inicijativa Aleksandra Vučića postala glavna tema u srpskoj politici, a ona je, navodi, uvidela nedostatke na početku puta.

“Ono što ja vidim iz dosadašnje debate je da ni predsednik Srbije, ni ministar spoljnih poslova ne pominju rat, genocid i praštanje”, rekla je Tahiri.

Oni, dodala je, pokušavaju da sagledaju odnose između Kosova i Srbije van konteksta rata i genocida koji je, tvrdi, Srbija počinila na Kosovu.

“Ukoliko ne uzmu u obzir taj faktor, oni nisu u stanju da vode unutrašnji dijalog u Srbiji koji vodi ka trajnom rešenju”, smatra Tahiri.

Ona je uverena da tom idejom Srbija pokušava da stvori novu sliku o sebi u svetu, dok, kako kaže, istovremeno najavljuje da će prihvatiti naoružanje od svog glavnog političkog saveznika, Rusije.

Tahiri je, kako kaže, zbog toga zabrinuta, jer, primećuje, dok Srbija ka zapadu pokazuje spremnost na dijalog i mir i dobrosusedske odnose sa Kosovom, na drugoj strani je Rusija naoružava.

“Ovo je zabrinjavajuće ne samo za Kosovo već i za čitav region, ali je svakako poruka evroatlantskom faktoru da sa Srbijom naoružanom iz Rusije i Dačićevim ratohuškačkim rečnikom, ne možemo imati Srbiju koja doprinosi miru”, poručila je Tahiri.

(Tanjug)