Naslovna srbija Novi Pazar Ugljanin o Akcionom planu,problemima Bošnjaka, pismu Junkeru

Ugljanin o Akcionom planu,problemima Bošnjaka, pismu Junkeru

NOVI PAZAR – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin kaže da u Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjinja za sprovođenje poglavlja 23 nije uključen nijedan problem Bošnjaka i poziva vladu da povuče Akcioni plan i organizuje njegovu reviziju.

Ugljanin je danas na konferenciji za novinare rekao da Bošnjaci daju aktivan doprinos evropskim integracijama Srbije, kao i da je BNV bilo najaktivnije u raspravi uoči usvajanja Akcionog plana, sa 498 predloga i komentara, na koje nisu dobili odgovor.

Taj Akcioni plan, kakav god da je bio, nema potreban legitimitet smatra Ugljanin, upozoravajući da će od njega zavisiti budućnost svih manjina u Srbiji.

””Nemamo pravo da to prećutimo i da kvalitet života naših predstavnika bude loš””, ističe Ugljanin.

Kako je rekao, potrebno je da se u Akcioni plan ugrade merljivi indikatori kako bi se pratilo šta je i u kojem roku urađeno.

Ugljanin je zatražio i da Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakon o Nacionanim savetima nacionalnih manjina budu povučeni iz procedure te da se omogući predstavnicima manjina da učestvuju u njihovoj izradi.

Ugljanin je dodao da je dobio odgovor od predsednika EK Žana Kloda Junkera na inicijativu da se nastavi mirovna konfrencija, u kojem je Junker, kako kaže, naveo da ” traži od nas da se skoncentrišemo na poglavlje 23.

“Junker u odgovoru na moje pismo kaže da nacionalni saveti nacionalnih manjina treba da igraju ključnu ulogu u implementaciji i monitorignu akcionih planova za manjine i za poglavlje 23 i zato smatramo da je za poboljšanje položaja manjina neophodno učešće njihovih predstavnika u raznim političkim forumima i konstitutivnim telima. Mi to tražimo”, rekao je Ugljanin.

Exit mobile version