Beograd – Udruženje novinara Srbije (UNS) je od početka godina u svojoj bazi evidentiralo 38 slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili na različite napade i pritiske, ili su oni objavljeni u medijima.

UNS je saopštio da je zabeležio šest fizičkih napada koji su svi prijavljeni nadležnima ili oni po službenoj dužnosti vode istragu, kao i pet slučajeva verbalnih napada.

Od početka godine pretučen je snimatelj turske novinske agencije Anadolija Nihad Ibrahimkadić kod železničke stanice u Beogradu, napadnuti su glavni urednik televizije Valjevo Plus Predrag Lučić i kamermana Vasilije Ristović u selu Prijezdić kod Valjeva, a nepoznate osobe su fizički udaljile novinarku “Danasa” Lidiju Valtner i fotoreportera Milutina Markovića sa skupa na dan preuzimanja dužnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučić ispred Skupštine Srbije.

Takođe, pretučena je doskorašnja novinarka i urednica prištinskog lista “Zeri” Arbana Džara, a fotoreporter Srpskog telegrafa Milan Lučić prijavio je u junu da ga je fizički napao i naneo mu telesne povrede pevač Aleksandar Vuksanović.

U 11 slučajeva novinari i medijski radnici žalili su se UNS-u da im je onemogućen rad, jer im nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, odnosno da prisustvuju događaju, dok su u sedam slučajeva zabeležene internet pretnje i pretnje iznesene preko štampanih materijala.

Druge vrste različitih pritisaka UNS je zabeležio u pet slučajeva, a pored navedenih slučajeva prati i slučajeve obijanja stana novinarke KRIK Dragane Pećo, tužba za ucenu protiv Antonija Kovačevića, kao i zamrzavanje bankovnih računa Adrija medija grupe od Poreske uprave Srbije.

UNS je reagovao u 25 slučajeva, dodaje se u saopštenju.

izvor. Beta, N1