VAŠINGTON – Ukupni ekonomski troškovi i šteta koju je prouzrokovao uragan “Harvi” procenjuju se na 42 milijarde dolara, zbog čega se može svrstati među pet najskupljih oluja koje su ikada pogodile SAD.

Preko noći, procenjena šteta je porasla sa 30 milijardi dolara na 42 milijarde dolara, jer su poplave počele da se šire i na Luizijanu, prema rečima Čaka Votsona iz kompanije Enki riserč, prenosi agencija Frans pres.

Iako se vlasti i dalje fokusiraju na spasavanje preživelih, posledice oluje postepeno izlaze na videlo.

“Da je Harvi bio normalan uragan, to bi verovatno bila šteta od četiri milijarde dolara. Bilo bi tragično za ljude pogođene olujom, ali kada je reč o efektima po makroekonomiju, uopšte ne bismo pričali o tome”, izjavo je Votson za AFP.

Sa nepovratnim ekonomskim gubicima od 42 milijarde dolara, uragan “Harvi” će iza sebe ostaviti štetu kao uragan “Ajk”, koji je 2008. godine pogodio Teksas i delove Kariba nanevši troškove od 43 milijarde dolara, i uragan “Vilma, koji je protutnjao Severnom Amerikom 2005. godine, nanevsi štetu od 38 milijardi dolara, prema procenama Votsona.

Teksas, energetsko čvorište SAD sa godišnjim bruto domaćim proizvodom od 1.600 milijardi dolara, čini čak devet celokupnog BDP-a SAD, što znači da je reč o drugoj najmoćnijoj američkoj saveznoj državi.