Istraživanje je otkrilo da je manje verovatno da će supružnici s velikom razlikom u godinama biti srećni u braku, piše The Independent.

Podaci koje su naučnici o australijskim parovima prikupljali 13 godina pokazali su da razlika u godinama između supružnika uveliko utiče na sreću. Studija koja je započeta 2001. godine otkrila je da su vršnjaci usklađeniji po pitanju odluka o tome kako trošiti novac i kada imati decu te da su u stanju bolje nositi se s krizama poput npr. One ekonomske.

Istraživanje je takođe otkrilo da su od svih ispitanika najsrećniji muškarci koji su oženili mlađe žene. Jedna od autorki studije doktorka Terra McKinnish rekla je da to otkriće 'nije iznenađujuće'. S druge strane, najmanje su srećni muškarci koji su u braku sa starijim ženama.
'Ako je razlika u godinama između supružnika prevelika postoji rizik da će svaki od njih u jednom trenutku od života tražiti drugačije stvari', objašnjava stručnjak za veze James Preece. 'Jedan bi partner možda hteo ići na putovanje na kojem je drugi već bio. Takođe, nivoa zrelosti kod parova sa velikom razlikom u godinama mogu značajno varirati pa rasprave o ljubomori i novcu mogu biti česte. '
Studija je takođe otkrila da su žene koje su u braku sa starijim muškarcima duboko nesrećne i da su one koje su u braku s mlađima srećnije. Istraživanje je tako pokazalo da i muškarci i žene preferiraju biti u braku s mlađim supružnikom.
Uprkos tim preferencijama i željama, brakovi gde su parovi bliži u godinama pokazali su se najuspješnijima.
'Osobe koje su u braku s puno mlađim ili starijim partnerom u konačnici iskuse puno veći pad u sreći', objasnila je McKinnish.