BEOGRA -Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zna da će Makedonija podržati članstvo Kosova i Metohije u Unesko i da je sada očigledno da pre tri meseca nisu govorili istinu.

Vučić je na RTS izjavio da će o tome sutra otvoreno razgovarati s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, da će odnosi između dve zemlje biti, ne baš sjajni i ne na najvišiem nivou, ali da će biti pristojni.

“A kako sam znao da će promene mišljenje o Unesku…Dačić im je rekao, tačno im je rekao, i zato opet kažem da oni znaju šta mi sve znamo”.

Dačić je, dodaje dobro obavio svoj posao jer radi u interesu Srbije, rekao je predsednik, primetivši da to ne mora svima da se sviđa, te da oni nisu tu da bi se nekome sviđali, već da štite interese države.

Vučić:Pokušaji da se Srbija uvuče u veću političku priču

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sve što se desava u vezi odnosa Makedonije prema Srbiji pokušaj da se stvori jedna “veća politička priča” i da se u nju uvuče Srbija, što on, istakao je, neće dozvoliti.

Vucić je za RTS prvi put izneo detalje vezane za prisustvo pripadnika BIA Gorana Živaljevića u Sobranju, u neredima nakon tamošnjih izbora, a što je pokušano da se iskoristi da se on učini jednim od odgovornih za te nerede.

Prema Vučićevim rečima, Živaljević nije u Sobranje otišao na svoju ruku i bez znanja makedonskih vlasti:

“Živaljević je pitao najviše predstavnike izvršnih vlasti u Makedoniji da bude tamo, i oni su se saglasili s tim i bili unapred upoznati sa njegovim prisustvom. A to je, posle, iskorišćeno za kampanju protiv Srbije”, naveo je Vučić.

Usledila je, kaže, hajka i priče, u kojima ima upliva i velikih sila, da je on bio odgovoran za ta dešavanja zajedno sa Rusima.

“Najlakše je bilo za tako nešto prebaciti krivicu na Srbiju, jer ona nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Makediniji, niti ima sa njom ikakvih problema”, istakao je Vučić.

Srpski predsednik kaže da je posle , na Brdu kod Kranja, zamoljen da Živaljevića povuče iz Makedonije, što je, kaže, i učinjeno, a zatim su ponovo na taj potez Beograda počeli da pričaju kako je Srbija nešto kriva čim je povukla tog čoveka.

Pritisak na Srbiju nakon njegovog povlačenja se, dakle, pojačao, objasnio je Vučić .

On je sve događaje koji su usledili objasnio kao pokušaj da se stvori jedna “veća politička priča”, u koju pokušavaju da uvuku Srbiju.

“Oni dobro znaju šta sve znamo”, prokomentarisao je izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je makedonskoj vladi poručio da znamo šta rade i šta se makedonska vlada dogovorila i s kim se dogovorila šta da radi:

“A to se ne radi prijateljima”, naglasio je.

Srpska kontraobaveštajna služba je jaka, naglasio je predsednik:

“Znamo sve što činite, molimo vas, nemojte, iako ste priznali Kosovo, iako će glasati za prijem Kosova u Unesko, ništa mi njima loše ne želimo”, rekao je Vučić i dodao da je siguran da će Makedonija flasati za prijem Kosova u UNESCO.

On je istakao da će podržati svaku tešku odluku Vlade Srbije ako smatra da su u pravu i podsetio na slučaj s Francuskom.

“Vratićemo osoblje i ništa od Makedonije ne tražimo”, rekao je predsdnik Srbije.

“Isto tako je bilo sa Francuskom, sećate se, a ništa se nije desilo, ali smo bar obraz sacuvali”, dodao je on.

Tanjug