Brisel – Predsednik Srbije posle sastanka sa Hašimom Tačijem uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini kaže da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Predsednik Srbije takođe je tokom sastanka otvorio pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci.

Od konkretnih pitanja, koja su već bila deo dijaloga Beograda i Prištine, potvrđen je dogovor o pravosuđu, najavljeno otvaranje Mosta na Ibru do kraja godine i konstatovano da po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština Priština nije načinila nikakav napredak, rekao je predsednik Srbije novinarima u Briselu.

Vučić je istakao da bi rešenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca mnogo značilo i za Beograd i za Prištinu, te da će se ti razgovori nastaviti, mada, istakao je, niko nije preveliki optimista.

Ipak, rekao je Vučić, “vidimo malu šansu za rešavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo”.

“Vredi probati zbog budućnosti”, rekao je Vučić.

Razmotrena su, kako je rekao, i sveukupna regionalna pitanja.

U Evropskoj komisiji ranije je najavljeno da je cilj ovog sastanka razmena mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine sa fokusom na pripremi početka nove faze u dijalogu, koja je dogovorena na sastanku dva predsednika u julu.

“Visoka predstavnica Federika Mogerini biće domaćin nefomalnom sastanku između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija. Vučić i Tači će razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa, imajući u vidu dogovor iz jula kada je dogovoren početak priprema nove faze dijaloga”, izjavila je u sredu portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Ona je rekla da je ovaj posao u toku i da današnji sastanak treba da se “vidi u tom kontekstu”.

Visoka predstavnica i dva predsednika razmotriće i primenu dogovora koji su do sada postignuti u dijalogu, najavila je Kocijančić.
Prećutno u novom formatu
U Briselu ni ovoga puta nisu želeli da komentarišu činjenicu da se format dijaloga između Beograda i Prištine praktično već promenio sa nivoa premijera na nivo predsednika.Naglašava se da je na dve strane da se dogovore o samom formatu razgovora, ali da iza svake strane mora postojati vlada, koja će da omogući rad i podršku u okviru dijaloga.
Predsednik Srbije će preneti zvaničnicima u Briselu da su razgovori Beograda i Prištine bespredmetni ako kosovske vlasti opstruišu sprovođenje dogovora i sprečavaju povratak Srba hapšenjima i podizanjem optužnica, pišu “Večernje novosti” od srede pozivajući se na neimenovani izvor.

Izvor dnevnika tvrdi da će Vučić osim te poruke insistirati i na razgovorima o “uzurpiranoj privatnoj i državnoj imovini na Kosovu, položaju Srpske pravoslavne crkve i bezbednosnim pretnjama za Srbe na severu i jugu Kosova”.

“Novosti” pišu da su delegacije Beograda i Prištine spremile spiskove tema za nastavak dijaloga koje imaju malo dodirnih tačaka i podseća da zvaničnici Evropske unije “na sto stavljaju samo ono oko čega se postigne opšta saglasnost”.

Cilj sastanka jesu konsultacije oko priprema za novu fazu dijaloga u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug iz izvora bliskih kabinetu Mogerinijeve.

U Briselu kažu da će predstojeći sastanak Vučića i Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU, biti “neformalne prirode”, bez eventualnih “konačnih rešenja”, a u cilju “konsultacija i nastavka započetih priprema na pokretanju nove faze dijaloga”.

Istovremeno, u Briselu napominju da očekuju da do nove runde dijaloga Beograda i Prištine dođe čim se formira nova vlada u Prištini i pozivaju kosovske političare da što pre završe taj posao.

Vučić sumnja u postizanje dogovora o KiM
“Dijalog je obaveza i Srbije i Kosova. Mi očekujemo da i nova vlada preuzme te obaveze”, kaže neimenovani zvaničnik EU za Tanjug.

Tanjugovi izvori takođe podsećaju da su se tokom prethodnog sastanka, početkom jula ove godine, dve strane dogovorile da počnu sa pripremama za otvaranje “nove faze dijaloga”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je najavio da će se ona baviti “suštinskim stvarima” i dugoročnim rešavanjem odnosa Srba i Albanaca, a u međuvremenu je u srpskoj javnosti pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu napominju da među dogovorenim tačkama Briselskog sporazuma ima onih koje su primenjene, onih koje su u “fazi implementacije”, kao i – “i dalje otvorenih pitanja”.

U EU se kao i dalje otvorena pitanja iz Briselskog sporazuma navode formiranje Zajednice srpskih opština i energetika.