UŽICE – ZLAKUSA – Završena je 22. Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa 2017. na kojoj su umetnici na otvorenoj vatri uspešno pekli predmete od keramike.

U domaćinstvu Savića boravilo je 12 umetnika iz Egipta, Tunisa, Španije, Grčke, Meksika, Turske, Hrvatske i Srbije.

„Oduševljeni su načinom rada, već prvi dan su naučili proces i sistem rada u Zlakusi, stavarali su svoje skulpture, išli su na izlete, oduševljeni su gostoprimstvom i gostoljubivosti, družili su se i prezentovali svoje radove a uz to se šalili i napravili više nego što treba“, rekla je autorka projekta Međunarodne kolonije u Zlakusi, Sofija Bunardžić, i otkrila nam da su neki od učesnika ostajali do kasno u noć izrađujući svoje predmete.

Organizovan je izlet i umetnici su obišli Sirogojno, Potpećku pećinu, Etno selo „Terzića avliju“ i Užice, ali najpre bi izdvojili Drvengrad kao najzanimljiviju destinaciju.

„Ovo je izuzetno jedinstven i originalan spoj starog zanata i umetnosti i na ponos svih Užičana je što se dešava u Užicu, u selu Zlakusi“, kazao je Petar Blagojević, većnik za društvene delatnosti , i dodao da smo po ovome poznati čitavom svetu.

„Ovo jeste jedan tradicionalan i jednostavan način, ali iz ovog jednostavnog možemo dosta naučiti“, istakla je jedna od učesnica ove kolonije i ponosno nam rekla da će sigurno svi znati za Zlakusu.

Izložba bi, kao i do sada, trebalo da se održi u novembru u Gradskoj galeriji.

ZoomUE-Indeksonline.rs