LONDON – Međunarodna zajednica oštro je danas reagovala povodom severnokorejske probe hidrogenske bombe, pet puta jače od one bačene na Nagasaki, čija detonacija je izazvala dva potresa sa Korejskom poluostrvu.

Pjongjang je potvrdio da je testirao hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu, objavila je državna televizija navodeći da je reč o velikom uspehu.

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Jukija Amano saopštio je da je poslednja nuklearna proba Severne Koreje “za izuzetno žaljenje” i da “u potpunosti zanemaruje višestruko ponavljane zahteve međunarodne zajednice”, prenosi AFP.

Osude Severne Koreje stigle su najpre od Južne Koreje, Japana, Kine, Rusije i drugih zemalja.

Rusija uz osudu Severne Koreje izraziva žaljenje zbog testiranja hidrogenske bombe istovremeno apelujući na sve aktere da ostanu uzdržani i vrate se dijalogu.

“Najnovije nepoštovanje obaveza relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN i normi međunarodnog prava od strane Pjongjanga zaslužuje najoštriju osudu”, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se navodi da Rusija žali zbog toga što je rukovodstvo Severne Koreje “stvorilo ozbiljnu pretnju” za taj region i upozorava da “nastavak takvog kursa donosi ozbiljne posledice za Pjongjang”, prenosi AFP.

U ovim uslovima, kako se navodi, imperativ je zadržati smirenost i uzdržavati se od svake akcije koja bi dovela do dalje eskalacije tenzija.

“Pozivamo sve zainteresovane strane da se odmah vrate dijalogu i pregovorima kao jedinom mogućem načinu za rešavanje problema Korejskog poluostrva”, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je danas od Severne Koreje da obustavi svoje, kako se navodi, “pogrešne” akcije nakon što je Pjongjang uspešno testirao unapređenu hidrogensku bombu.

Ministarstvo navodi u saopštenju na svom sajtu da se Kina žestoko protivi i snažno osuđuje akcije Severne Koreje, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je čvrst odgovor međunarodne zajednice na objavu Severne Koreje da je uspesno testirala hidrogensku bombu.

“Međunarodna zajednica mora biti veoma oštra prema ovoj poslednjoj provokaciji kako bi se Severna Koreja bezuslovno vratila pregovorima i nastavila kompletnu, verifikovaniu i nepovratnu demontažu nuklearnih i balističkih programa”, rekaom je Makron u saopštenju, prenosi AFP.

On je pozvao SB UN da hitno reaguje na ovu poslednju situaciju, a EU da izađe sa jasnim i jedinstvenim odgovorom.

Južna Koreja saopštila je da šesti nuklearni test Severne Koreje zahteva “najstroži mogući” odgovor, uključujući nove sankcije Saveta bezbednosti UN kako bi se ta zemlja potpuno izolovala.

Seul i Vašington takođe su danas pošto je Severna Koreja testirala hidrogensku bombu razgovarali o razmeštanju američkih strateških vojnih kapaciteta na Korejskom poluostrvu, prenosi AP.

U međuvremenu je Kineska Agencija za nuklearnu bezbednost saopštila da je započela vanrednu kontrolu nivoa radijacije duž granice sa Severnom Korejom. Prethodno su ruski zvaničnici saopštili da je nivo radijacije na dalekom istoku Ruske Federacije na normalnom nivou, nakon što je Severna Koreja navodno testirala hidrogensku bombu.

Hidrogenska bomba koju je danas testirala Severna Koreja pet puta je snažnija od one bačene na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine kada je poginulo 74.000 ljudi, piše danas BBC.

Severna Koreja potvrdila je, nakon registrovanja dva jaka zemljotresa, da je testirala novu hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu.

Ovo je prva nuklearna proba otkad je Donald Tramp predsednik SAD, i sada se postavlja pitanje kako će reagovati.

On je pre nekoliko nedelja zapretio Severnoj Koreji “vatrom i besom kakav svet još nije video”, a nakon toga je napisao da je vojno rešenje problema Severne Koreje “potpuno spremno”.