PJONGJANG/SEUL – Severna Koreja je danas saopštila da je uzaludan svaki pokušaj Južne Koreje i SAD da utvrde gde se nalaze severnokorejski mobilni raketni lanseri, istakavši da je njeno strateško oružje spremno “za potpuno uništenje centara agresije” i provokacije “s bilo kog mesta i bilo kad”.

Severna Koreja je to poručila iznoseći sarkastične opaske o nedavnoj vežbi u kojoj je vojska Južne Koreje pokušala da otkrije i uništi severnokorejski transporter-podizač-lanser (TEL), prenosi danas južnokorejska agencija Jonhap.

“Rodong Šinmun”, glasilo severnokorejske vladajuće Radničke partije, navodi u komentaru da su vežbe koje je južnokorejska vojska izvela 24. avgusta – smešne.

“Naše strateško oružje je spremno za potpuno uništenje uporišta agresije i provokacije iz bilo koje nepredvidive regije i mesta u bilo kom trenutku”, ističe se u komentaru severnokorejskog lista.

Takođe se navodi da su SAD i Japan mobilisali svoja obaveštajna sredstva radi 24-časovnog nadzora nad Severnom Korejom, ali nisu uspeli da detektuju vreme i mesto lansiranja balističkih raketa.

Isti list napominje da čak i SAD visoko cene severnokorejsku vojsku zbog njenih sposobnosti kamufliranja, skrivanja i zavaravanja.

“Bilo kakvi pokušaji marioneta da unapred otkriju i unište naše sisteme TEL su samo pusti snovi. Marionete u Južnoj Koreji neće izbeći katastrofe dok pomahnitalo jurcaju unaokolo”, navodi se u komentaru.

U drugom tekstu istog severnokorejskog lista oštro se osuđuje Japan zbog jačanja svojih sistema raketne odbrane u cilju presretanja severnokorejskih balističkih raketa.

Specijalne vojne trupe južnokorejske mornarice izvele su 24. avgusta vežbu infiltriranja na neprijateljsku teritoriju i lociranja i uništavanja severnokorejskih sistema TEL u regionu istočne obale, u okviru godišnjih vojnih vežbi koje su sprovele zajedno sa SAD, navodi Johnap.

Pjongjang koristi sisteme TEL za premeštanje balističkih raketa, a pozicionira ih tako da špijunski sateliti ne mogu da ih nadziru, napominje južnokorejska agencija.