BEOGRAD – Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac poručio je danas na sednici Glavnog odbora stranke da nikakva saradnja DS i SNS nije u planu i da neće ni biti u planu.

To, kaže, neće omesti politički rad DS, koji će, poručio je, nastaviti sa parlamentarnom i vanparlamentarnom borbom.

“U poslednje vreme DS napadaju, kao i 90-ih, i vlast i opozicija, ali branimo se sa istom i većom energijom, sa više predloga zakona i više vere da Srbija mogu da vode pristojni ljudi”, rekao je Šutanovac.

Kako je rekao, ocigledno je postoje dve Srbije, “njihova u kojoj je blagostanje, neracionalna, i druga, racionalna, prava Srbija, koja je na kolenima, sa privredom u kolapsu, uz niske plate i penzije”.

Demokrate će, kaže, nastaviti da predlažu izmene zakona za koje smtaraju da mogu dadoprinesu boljitku života građana, među kojima su izmene Zakona o radu, o socijalnoj zaštiti, kao i nove zakone o vojsci i odbrani, udžbenicima, uz set poreskih zakona.

Kad je reč o promeni Ustava, Šutanovac kaže da je DS prredložio izmene u oblasti pravosuđa, koje su “najmanji zajednički sadražalac” i koje bi mogle da se usvoje u kratkom roku.

Šutanovac je najavio da će DS biti uz radnike, vojnike, policajace… koji su rešili da na ulici traže svoja prava i pozvao članove da, svako u svom mestu, uzmu učešće u tim proteeestima.

Takođe je najavio da će DS krenuti među građane, a prvi skup zakazan je za ponedeljak u Vršcu.

Navodeći da je Srbija na začelju regiona kad je reč o stopi ekonomskog rasta, Šutanovac je rekao da je Srbija postala ekonomski zmaj od papira, a da vlast kroz lažne statistike prikazuje imaginarne rezultate.

Dodao je da smo u poslednja dva meseca vodili dva “rata” – ekonomski sa Hrvtskom, kao i diplomatski sa Makedonijom, koji je nazabeležen u odnosnima dve prijateljske, susedne države.

Stranka je održala 56 skupština u Srbiji i izabrala odbore, rekao je Šutanovac poručivši da ne veruje da bilo koja stranka ima takav kapacitet.