Lider opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine u srpskom parlamentu, Nenad Čanak, smatra da se predsednik Reublike Srpske Milorad Dodik “igra vatrom” i da “švrljanjem po mapama”, ugrožava teritorijalni integritet Srbije i BiH.

“Ponovno igranje granicama i švrljanje po mapama zastrašujuće podseća na početak tragedije devedesetih godina prošlog veka”, naveo je Čanak u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Čanak smatra da svako ko to radi mora odgovarati., te da se Dodik igra, kako kaže, vatrom koja će i njega progutati.

“To nije samo njegov potez flomasterom na mapi, nego ugrožavanje teritorijalnog integriteta kako Bosne i Hercegovine, tako i Republike Srbije”, naveo je Čanak.

Lider LSV smatra da je je “krajnje vreme” da Srbija, kao jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma “stavi tačku” na Dodikove zapaljive poruke, “objasni mu da je Republika Srpska teritorijalni entitet suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine i da se prema njemu tako i ponaša”.

Dodik je u intervju Dojče veleu rekao da, ako Beograd odluči da prizna kosovsku nezavisnost, on se ne bi protivio, ali bi to značilo da i Republika Srpska može da bude nezavisna.