BEOGRAD – Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije rezervisani su prema odluci Glavnog odbora SNS o tome da će idućeg marta biti održani samo beogradski izbori, smatraju da odluka nije konačna, te veruju da će o vanrednim republičkim izborima ipak odlučiti lider naprednjaka i predsednik države Aleksandar Vučić.

Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke smatra de ja odluka GO praktično nevažna, jer, kako je rekla novinarima u skupštini, to telo nije ni nadležno da odlučuje o izborima, ukazujući istovremeno da u Ustavu piše da nijedna stranka na sebe ne sme da preuzme funkciju države i da državu podredi sebi.

Kako je rekla, niti je Glavni odbor mogao da odluči da će biti izbora, niti može da odluči da izbora neće biti – tako da je njihova odluka u tom smislu “apsolutno nevažna”.

Ona, naime, kaže da će Vučić tu odluku promeniti ukoliko istraživanja javnog mnjenja pokažu da bi to možda doprinelo njegovoj stranci ili njemu lično.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović smatra da će parlamentarnih izbora biti ukoliko naprednjaci procene da im to odgovara zbog rezultata na beogradskim.

“Moj komentar na čitavu tu ujdurmu je da Aleksandru Vučiću ne možemo verovati ništa. On je toliko puta do sada prekršio svoju reč. Kleo se da se nikada neće smanjiti penzije u Srbiji, pa prvo što je uradio kada je postao premijer smanjio je penzije. Kleo se i da nikada neće biti predsednik Srbije…”, rekao je Obradović.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Ðurišić ne veruje da je Glavni odbor SNS doneo konačnu odluku, navodeći da ne bi bilo prvi put da se promeni stav.

“Ne verujem zato što mislim da je Vucicću neophodno da raspiše parlamentarne izbore kako bi prikrio loš rezultat na beogradskim izborima, a i otežao opoziciji da napravi dobar rezultat”, rekao je Ðurišić.

Kako kaže, Vučić voli da održava tenziju, te da se politika svodi na obesmišljavanje institucija, što mu, dodaje, ide prilično uspešno.

“Verujem da ćemo do kraja godine, kada se recimo bude usvajao budžet, da imamo uzavrelu atmosferu u skupštini, kao i izbore u četiri opštine 24. decembra i da će posle toga Vučić promeniti mišljenje i zakazati parlamentarne izbore za mart”, rekao je Ðurišić.

Poslanik i lider Nove stranke Zoran Živković kaže da je “samo po sebi vic” da je Glavni odbor SNS nešto odlučio, jer su, kako kaže, sve odluke “posledice nocnih mora ili ranog buđenja Aleksandra Vučića”.

“Da li je ovo gotovo? – Ko zna”, kaže Živković i poručuje da je ozbiljna opozicija uvek spremna za izbore.