Prijepolje –

Najavljeno povećanje cene grejana od 12,5% izazvalo je negodovanje kod korisnika toplotne enegrije u Prijepolju. Oni smatraju da će to izazvati veliki udar na njihove i onako osiromašene kućne budžete, te da su spremni na proteste ukoliko odbornici u ponedeljak na Skupštini usvoje predlog Komunalnog preduzeća za povećanjem cena. Sa druge strane ovakva odluka se pravda skokom cena energenata na tržištu pre svih mazuta.

Ukoliko odbornici Skupštine opštine Prijepolje u ponedeljak prihvate predlog Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća“ Lim“ za povećanjem cena oko 600 građana korisnika toplotne enegrije grejanje će od idućeg meseca umesto dosadašnjih 234 plaćati 264 dinara po kvadratnom metru. Ovakva namera Komunalnog preduzeća izazvala je revolt kod građana koji smatraju da valjanih razloga za povećanjem cena nema te da su spremni na proteste kako bi osujetili nameru.

– Ja sam invalid, civilna žrtva rata i meni je najavljeno povećanje preskupo. To ne mogu da platim- jada se Nedeljko Gluščević koji ima stan od oko 40 kvadrata u stambenom bloku Stadion.

– Ukoliko do povećanja cena dođe izaći ćemo svi na ulice i organizovati proteste – revoltirano ističe Elma Porović i najavljuje za ponedeljak dolazak građana u Skupštinu kako bi skrenuli pažnju odbornicima na štetnost odluke koju donose.

– Ovo je bruka i sramota šta se radi, 70 do 80% ljudi najavljeno povećanje ne može platiti- tvrdi penzioner Safet Šendelj.

 

Direktor Komunalnog preduzeća koje je zaduženo za isporuku toplotne ebergije Enis Memišahović kaže da je do povećanja moralo doći zbog rasta cene mazuta za 10 i više dinara na tržištu u odnosu na prošlu godinu te da je ono znatno manje od očekivanog. Predlog ovog preduzeća bio je da cena grejanja bude veća za 30% međutim taj predlog je odbilo Opštinsko veće.

– Predlog za povećanje je neminovan iz razloga što energent koji mi koristimo za grejanje, mazut, je skup i on je berzanska roba. Njegova cena se menja iz dana u dan, na početku godine iznosila je 54 dinara dok je prošle godine bila 44 dinara – kategorično kaže direktor JKP „Lim“ Enis Memišahović.

Građani su za ponedeljak najavili dolazak u Skupštinu kako bi lično upozorili odbornike sa problemima koje bi im donelo povećanje, a kažu ukoliko ipak do poskupljenja dođe da će organizovati proteste. Inače ovo bi bio treći namet žiteljima Prijepolja u poslednja tri meseca, prvo je poskupela voda, zatim iznošenje smeća a po svemu sudeći od ponedeljka će i grejanje.
PP Media