SARAJEVO – U Haškom tribunalu za sredu je zakazano izricanje presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, Tužilaštvo je za optuženog zatražlo doživotnu kaznu zatvora, što se poklapa sa željama Udruženja Majki Srebrenice, nekih bošnjačkih lidera i članova Saveza logoraša BiH, koji su danas otputovali u Hag, kako bi prisustvovali tom činu.

Kako prenosi sarajevski portal Klix.ba, članovi Saveza logoraša u Hag odlaze s nadom da će Mladić biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora po svim tačkama optužnice, ali strahuju da će sa izricanjem presude prestati priče o “zločinima i genocidu” za koje je optužen.

U Udruženju ističu da očekuju i da se istovremeno dokaže “odgovornost Srbije u logističkoj podršci kada je reč o vršenju genocida u BiH”, rekao je.

I bivši načelnik Srebrenice, Chamil Duraković, za portal Avaz.ba kaže da očekuje najveću kaznu za Mladića, ali i dokaz “spone” sa Srbijom.

“Ova presuda se direktno tiče osobe koja je bila glavna u komandovanju vojske RS, a i u njegovoj vezi sa Srbijom, s obzirom na to da je on penzioner JNA, odnosno Srbije, tako da to po prvi put pravi sponu da je Srbija direktno bila uključena na agresiju i zločine u Bosni i Hercegovini”, naveo je Duraković.

Duraković je rekao da je u slučaju Radovana Karadžića reč bila o najodgovornijoj osobi u političkom smislu, kao predsedniku entiteta Republika Srpska, zatim visokim funkcionerima vojske RS, ali, ističe, “ovde se radi o najodgovornijoj osobi u sistemu vojske, a direktno je vezan za Srbiju”.

I predsednica Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepča izjavija je da to udruženje očekuje da će Mladić dobiti doživotnu kaznu i “presudu za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama”

I Subašić je, kako prenosi sarajevska N1 tv, zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja otputovala jutros u Hag radi prisustvovanja izricanju presude.