ATINA – Grčka i Turska dogovorile su se da pokrenu “mere povećanja međusobnog poverenja”, saopštio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, nakon sastanka sa predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

“Dogovorili smo se da nastavimo sa razgovorima o međusobnom poverenju i bezbednosnim merama. Pokušali smo da otklonimo nesporazume, da razumemo šta je ko mislio. Što se mene tiče, ja sam naglasio da Turska mora da prestane sa kršenjem grčkog vazdušnog prostora”, rekao je Cipras, prenosi Rojters.

Grčki premijer navodi da je bitno da se prošire komunikacioni kanali sa Turskom.

“Prolazimo kroz period tenzija u evropsko-turskim odnosima, period zabrinjavajući razvoja na Bliskom Istoku i u Evropi. Verujemo da je u ovom periodu jako bitno pojačati komunikaciju. To možemo da postignemo samo kroz međusobno poštovanje”, rekao je Cipras.

Erdogan je rekao da Turska želi dugotrajno rešenje kiparskog problema, ali smatra da Grčka izbegava pregovore.

On je poručio da Turska zahteva izručenje osumnjičenih za učešće u neuspelom državnom udaru u Turskoj 2016. godine, misleći na osam vojnika koji su avionom otišli na sever Grčke, nakon neuspeha puča.

Erdogan je ranije danas izjavio da su neki delovi ugovora iz Lozane iz 1923. godine, kojim se utvrđuju granice između Grčke i Turske, nejasni i da je potrebno trajno rešenje problema u Egejskom moru i na Kipru, kao i da bi taj sporazum trebalo ažurirati.

Prema njegovim rečima, zaštita prava turske manjine unutar granica Grčke je prioritet za Tursku i da muslimani u pograničnom regionu zapadne Trakije ne mogu da sami biraju muftiju, dok hrišćanske zajednice u Turskoj uživaju veću slobodu pri izboru verskog poglavara, navodeći da se sporazum iz Lozane, potpisan 1923. godine ne primenjuje pravedno.

“Kako možemo reći da je sporazum iz Lozane na snazi. Onda da nije na snazi. Moramo da dokažemo da je taj sporazum primenljiv”, rekao je Erdogan.

Sporazum iz Lozane potpisan 1923. godine razgraničava granicu moderne Turske.

Grčki predsednik Pavlos Pavlopulos rekao je povodom ovih Erdoganovih izjava, da sporazum iz Lozane nije tema za pregovore i da ne treba da se revidira.

“Za nas, sporazum iz Lozane nije tema za pregovore”, rekao je Pavlopulos i istakao potrebu da se poštuje međunarodno pravo i evropske pravne tekovine, navodeći da je to obaveza za obe države.

On je podvukao da je za dve države važna iskrena saradnja među prijateljskim zemljama, ističući iskrenost važnim elementom prijateljstva.

Istovremeno, on je od Turske zatražio iskreno sprovođenje sporazuma između EU i Turske o izbeglicama, s obzirom da su pravda i čovečanstvo ključne vrednosti.