Slučaj serijskog ubice, koji je na prevaru godinama otimao žene i ubijao muškarce, zgranuo je američku javnost nakon što je poslednja njegova žrtva otkrivena vezana lancem za vrat u kontejneru usred šume. Nakon pronalaska nestale Kale Braun (30) klupko se odmotalo i otkrilo krivca za stara nerešena ubistva u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini.
– Pokušao sam reći policiji i FBI-u, ali ignorisali su me. Previše je to komplikovalo stvari. Hvala ti, privatna dozvolo za letenje – napisao je sugerišući da ima još žrtava i da se nalaze u više saveznih država.
Njegov kriminalni put počeo je još 1987. kad je imao samo 15 godina. Početak kraja strašne “karijere” dogodio se prošle godine kada je lokaciju Kale Braun razotkrio signal mobilnog telefona.
Devojku je oteo dva meseca ranije. Objavio je oglas da traži čistačicu.
– Ništa nije slutilo na zlo dok smo se vozili prema njegovu imanju u Vudrufu – ispričala je posle Braun. Osećala se sigurnom i zato što je s njima bio njen dečko Čarli Karver. Tridesetdvogodišnjaka je Kohlhep ubio pred njenim očima, a nju uterao u neuredni kontejner za skladištenje stvari u kojem je provela sledeća dva meseca.
Dok su policajci sekli lanac kojim je bila privezana za zid, šokirana žena ispričala im je sve o Karverovom ubistvu, o brutalnim silovanjima koja su se događala dva puta dnevno, ali i da se ubica hvalio da je “dogurao gotovo do trocifrenog broja žrtava”. Dalja istraga otkrila je tri plitka groba sa ženskim telima. Ubica ih je namamio na sličan način kao i Kalu Braun – oglasom za honorarno čišćenje. Kohlhep je, pokazalo se, odgovoran i za četverostruko ubistvo u prodavnici motocikala koje je bilo nerešeno 13 godina.
Priznao je krivicu kako bi izbegao smrtnu kaznu. Dobio je četiri doživotne kazne i još 60 godina zatvora.
Baš ništa, tvrde oni koji su ga poznavali, nije odavalo brutalnog i hladnokrvnog serijskog ubicu. Radio je kao agent za prodaju nekretnina. Ali, kada je policija pretražila njegov dom, pronašla je arsenal oružja.
– Imao je više municije nego neki policijski okruzi – izjavio je šerif okruga Spartanburg, Čak Vrajt.
– Najednom su se preda mnom našle tri osobe. Majka mi je bila najbliža. Upucao sam je dva ili tri puta u grudi. Sin i voditelj prodavnice počeli su da beže prema izlazu. Zgrada je bila velika, ali počistio sam je za 30 sekundi – ispričao je Kohlhep policiji kako je izgledalo ubistvo u Česneju 2003. godine. Njegove žrtve bili su 30-godišnji Skot Ponder, Beverli Gaj, Brajan Lukas i Lris Šerbert. Nakon što je ubica u pismu priznao ubistvo još sedam osoba, šef lokalne policije za list “Herald-Džurnal” izjavio je kako ne veruje da je odgovoran za nerešena ubistva na tom području. Ali, veruje da bi žrtava moglo biti u drugim saveznim državama. Zbog toga je istraga i dalje otvorena.
Jedina osoba koja zna istinu ćuti.
– U ovom trenutku nemam razloga da otkrijem broj žrtava ili lokacije gde se nalaze – izjavio je Kohlhep. Ali, on žudi za pažnjom. U septembru je poslao pismo “Njujork postu” i tvrdio da nije silovao Kalu Braun. Pokušao joj je, tvrdi, pomoći.
– Držao sam je u kontejneru jer nisam želeo da joj je povredim. Nisam je želio prepustiti nekome ko bi je povredio. Držao sam je tamo dok ne odlučim kako nenasilno da rešim njen slučaj – tvrdio je ubica u pismu, prenosi “Jutarnji”. Mnoge od svojih žrtava je ocrnio tvrdeći da nisu ništa bolje od njega. “Ne kažem da me to opravdava. To što sam učinio nije bilo u redu”, napisao je, i to je bilo jedini put kada je pokazao kakvo-takvo kajanje.
Među njegovim žrtvama su i Džoi Koksi i Megan Lej MekKro-Koksi. I njih je namamio oglasom o honorarnom poslu. Muškarca je odmah ubio, a ženu zarobio. Ubio ju je nakon nekoliko dana jer je pokušala da zapali kontejner cigaretama koje joj je dao. To ubistvo dogodilo se 2015. godine.
Policija vjeruje da je oružje kojim je prisilio i ubio svoje žrtve Kohlhep nabavio ilegalno. Naime, on je još 1987. godine osuđen za otmicu u Arizoni. Prema američkim zakonima, osuđeni kriminalci ne mogu da kupuju oružje. Kohlhep je u rodnoj Arizoni oteo godinu dana mlađu komšinicu. Preteći joj pištoljem, vezao je i silovao.  Uhapšen je i osuđen na 14 godina zatvora. Tada je imao samo 15 godina. Nakon odsluženja kazne, preselio se 2001. u Južnu Karolinu i sve do prošle godine tražio i ubijao nove žrtve.
FOTO: ABC NEWS